Spalio 4 dieną portale ekspertai.eu buvo publikuotas straipsnis pavadinimu „Koronaviruso pandemija – vienas didžiausių nusikaltimų prieš žmoniją, ir ją sukėlusieji turės atsakyti prieš įstatymą“.

Melas

Tekste vokietis teisininkas dr. Raineris Fiulmichas aiškina, kad: „Australijoje žmonės, pagauti be kaukių, kurios, kaip rodo tyrimai, kenkia sveikatai, sodinami į kalėjimus, o Filipinuose net rizikuoja būti nušauti. Net Vokietijoje ir kituose anksčiau civilizuotose šalyse vaikai, kurių tėvai nesilaiko naujų taisyklių dėl kaukių nešiojimo ir pan., yra iš jų atimami“. Dauguma šių teiginių – klaidingi.

Pirmiausia pradėkime nuo akivaizdaus melo, kurį lengvai paneigia moksliniai tyrimai: straipsnyje teisininkas teigia, kad kaukės „kenkia sveikatai“ ir neva tai įrodė tyrimai. Toks teiginys yra melagingas.

Melaginga informacija

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos internetiniame puslapyje, medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (SARS-CoV-2) prevencijos priemonių viruso paveiktose teritorijose.

„Tačiau vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu, pirštinėmis ir pan. Medicininių kaukių dėvėjimas, kuomet nėra indikacijų, sukelia klaidingą saugumo jausmą, kuomet gali būti pamirštos kitos svarbios prevencijos priemonės, tokios kaip rankų higiena. Be to, netaisyklingas kaukių dėvėjimas gali sumažinti jos veiksmingumą“, – skelbia SAM.

Melagingas teiginys, kad kaukės kenkia sveikatai nėra naujas. Dar pandemijos pradžioje buvo bandoma aiškinti, kad kaukės trukdo įkvėpti deguonį, neva žmogus turi kvėpuoti padidėjusio CO2 kiekiu, tad gali apsinuodyti. Visai tai yra moksliškai nepagrįsti teiginiai.

„Tinkamai dėvimos kaukės ir juose esančios medžiagos netrikdys jūsų kvėpavimui. Kvėpavimo sutrikimai yra ženklas, kad jūsų kūnui nepakanka deguonies, tai yra hipoksija (deguonies badas)“, – teigiama BBC straipsnyje, kuriame paneigiama kaukių dėvėjimo žala. Straipsnis paremtas specialistų išvadomis.

„Plonas popieriaus ar medžiagos sluoksnis kaukės neprives iki hipoksijos. Chirurgai operuoja valandų valandas dėvėdami tokias kaukes. Jie neturi tokių problemų“, – pažymėjo profesorius Keithas Nealas, infekcinių ligų ekspertas.

PSO taip pat pažymėjo, kad ilgalaikis medicininių kaukių naudojimas, jei jos dėvimos teisingai, nesukelia deguonies trūkumo ar apsinuodijimo CO2.

Galiausiai kaukių dėvėjimo priešininkų argumentus klaidingais įvardijo ir mitus išsklaidęs Amerikos plaučių asociacijos pulmonologas Davidas G. Hillas. Ar kaukės sukelia deguonies trūkumą? „Absoliučiai ne. Mes dėvime kaukes ligoninėse visą dieną. Kaukės sukurtos kvėpuoti pro jas ir nėra jokių įrodymų, kad trūktų deguonies. Yra tam tikrų įrodymų dėl ilgalaikio N-95 tipo respiratoriaus naudojimo tiems pacientams, kurie jau serga plaučių ligomis ir tai gali sukelti anglies dvideginio padidėjimą kūne“, – pažymėjo ekspertas.

Tekste toliau teisininkas teigia, kad Australijoje žmonės už kaukių nedėvėjimą yra sodinami į kalėjimą. Tai irgi yra klaidinantis teiginys. Australijoje už kaukės nedėvėjimą galite sulaukti 200 Australijos dolerių baudos. Tačiau yra vienas žymesnis atvejis, kai Viktorijos pareigūnai moteriai liepė užsidėti kaukę, o ši ėmė priešintis. Moteris buvo suimta dėl pasipriešinimo teisėtiems pareigūnų veiksmams ir smurto prieš pareigūnus. Dėl šio įvykio pradėtas ir pareigūnų patikrinimas. Tačiau remiantis vienu tokiu žymesniu atveju negalima teigti, kad žmonės yra sodinami į kalėjimus: šiuo atveju moteris buvo suimta ne dėl kaukės nedėvėjimo (tokiam nusižengimui yra taikoma bauda), o dėl smurto ir pasipriešinimo.

Taip pat teigiama, kad Filipinuose dėl kaukės nedėvėjimo asmuo gali būti nušautas. Šis teiginys, deja, yra teisingas, mat Filipinų prezidentas Duterte teigė, kad įsakys policijai ir kariuomenei nužudyti tuos, kurie pandemijos metu pažeidė karantiną ar kėlė problemų.

Bent vienas toks nužudymo atvejis buvo raportuotas ir užsienio žiniasklaidoje: 63 metų filipinietis buvo nušautas, nes, kaip manoma, girtas grasino kaimo valdžiai dalgiu ir atsisakė dėvėti kaukę. Galima kelti klausimą, ar asmuo būtų buvęs nušautas, jei būtų buvęs tik be kaukės, o nebūtų ir grasinęs su aštriu ginklu aplinkiniams žmonėms.

Svarbu atminti, kad 2020 metų paskelbtame „Freedom House Index“ demokratijos ir laisvės indekse Filipinai surinko tik 59 taškus iš 100 ir yra laikoma tik dalinai laisva šalimi. Palyginimui, Lietuva surinko 91 tašką iš 100 ir yra laikoma demokratiškai laisva šalimi.

Paskutinis klaidinantis teisininko teiginys yra tai, kad neva Vokietijoje „kituose anksčiau civilizuotose šalyse vaikai, kurių tėvai nesilaiko naujų taisyklių dėl kaukių nešiojimo ir pan., yra iš jų atimami“. Šis teiginys taip pat yra klaidingas. Nėra jokios patikimos informacijos, kad būtent dėl kaukių nedėvėjimo iš tėvų yra paimami vaikai į laikiną globą. Tačiau Vokietijoje buvo atvejų, kai vietinė valdžia siekė kontaktą su COVID-19 turėjusius vaikus izoliuoti atskirai nuo kontakto neturėjusių tėvų. Šis pasiūlymas sulaukė daugybės kritikos.

Šaltiniai:

  • https://freedomhouse.org/explore-the-map?type=fiw&year=2020&country=LTU
  • https://www.dw.com/en/man-shot-dead-for-flouting-coronavirus-rules/a-53018149
  • https://www.abc.net.au/news/2020-08-12/victoria-police-reviewing-woman-mask-arrest-in-melbourne/12548866
  • https://theconversation.com/a-200-fine-for-not-wearing-a-mask-is-fair-as-long-as-free-masks-go-to-those-in-need-142988
  • https://www.theage.com.au/national/victoria/do-you-have-a-right-to-not-wear-a-mask-20200727-p55fqb.html
  • https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/kaip-apsisaugoti-nuo-virusu-kodel-reikalinga-kauke-ir-ranku-higiena
  • https://medicalxpress.com/news/2020-07-mask-pose-health.html
  • https://www.bbc.com/news/53108405
  • https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-masks-list/fact-check-false-and-misleading-information-in-post-listing-dangers-of-face-masks-idUSKBN24333G
  • https://www.lung.org/blog/covid-masks
  • https://www.welt.de/politik/deutschland/article213026408/Corona-Quarantaene-Gesundheitsaemter-wollten-Eltern-und-Kinder-trennen.html
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)