Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad kovo 15 d. duris atvers Jungtinis gyvybės mokslų centras (JGMC) bei Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras (NFTMC). Pastarajame bus įrengta po visą pasaulį keliaujanti interaktyvi CERN paroda.

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas įsitikinęs, kad JGMC ir NFTMC stiprins mokslo, studijų ir verslo sąveiką. „Šie pažangūs mokslo centrai ne tik iš esmės atnaujins mūsų valstybės tyrimų bazę, bet ir sudarys prielaidas efektyviam mokslo ir verslo bendradarbiavimui. Moksline ir technologine infrastruktūra galės naudotis ne tik tyrėjai, bet ir verslo atstovai, bus atliekami jiems reikalingi eksperimentai. Centruose bus vykdomos studijų ir kitos programos, padėsiančios į Lietuvą sugrąžinti užsienyje dirbančius talentingus šalies mokslininkus“, – teigia jis.

JGMC gali būti prilygintas patiems moderniausiems pasaulio universitetų gyvybės mokslų centrams. JGMC tikslas – sukurti šiuolaikinę mokslinių tyrimų erdvę biotechnologijos ir molekulinės medicinos mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros reikmėms. Jis kuriamas Vilniaus universiteto Biochemijos ir Biotechnologijos institutų, Gamtos mokslų fakulteto biologinių katedrų pagrindu.

JGMC

Projekto įgyvendinimas sudarys galimybes į Lietuvą pritraukti tiesioginių užsienio investicijų. Jungtį su verslu užtikrins bioinkubatorius.

NFTMC po vienu stogu suvienys Vilniaus tiksliųjų mokslų arsenalą, kuriame mokslininkai aktyviai plėtos lazerių, šviesos technologijų, medžiagotyros, nanotechnologijų, puslaidininkių fizikos ir elektronikos tyrimus. Daugiau nei 27 tūkst. kvadratinių metrų ploto komplekse kuriama didžiausia ir moderniausia Lietuvoje fizinių, chemijos ir technologijos mokslų tyrimų bazė. Joje vienu metu tyrimus galės atlikti per 700 mokslininkų ir studentų. Centre veiks 46 mokslinės laboratorijos ir jų grupės, kurių moksline ir technologine infrastruktūra galės naudotis ne tik mokslininkai, bet ir verslo atstovai. NFTMC sujungs Fizinių ir technologijos mokslų centrą, VU Fizikos fakultetą, Taikomųjų mokslų bei Teorinės fizikos ir astronomijos institutus, dalį Chemijos fakulteto. Trys laboratorijos priklauso Vilniaus Gedimino technikos universitetui (VGTU).

NFTMC bus atidaryta didžioji CERN paroda „CERN: Accelerating Science“. Ją sudarys penkios skirtingos erdvės, kuriose atsiskleis didžiausios Visatos paslaptys. Lankytojai turės galimybę išsiaiškinti, kaip gaunama informacija apie tamsiąją materiją, kas yra Higso mechanizmas, susipažins su sunkiausiu kada nors sukurtu detektoriumi, didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo veikla. Paroda veiks iki liepos 15 d.

CERN yra viena didžiausių ir labiausiai vertinamų mokslinių tyrimų organizacijų pasaulyje. Joje stažuojasi pusė pasaulio fizikų. Čia nuolatos dirba 2300 ir stažuojasi apie 12 tūkstančių mokslininkų iš 113 valstybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)