„Šiuo metu Vilniaus universiteto meteorologijos stotyje (fiksuojama 29,2 laipsnių Celsijaus temperatūra). Priminsiu, kad šiandien balandžio 9 diena“, – feisbuke pranešė J. Kilpys.

Temperatūros pokyčius tiesiogiai galima stebėti čia: www.hkk.gf.vu.lt/vu_ms/

Meteorologijos stotis įrengta M. K. Čiurlionio g. 21/27, Vilniuje, 128 metrų aukštyje nuo jūros lygio. Kaip rašoma VU Meteorologijos stoties aprašyme, stotyje yra sumontuoti Coastal Environmental Systems (JAV) ir Kipp & Zonen (Nyderlandai) firmose pagaminti automatiniai prietaisai.

Visi matavimai meteorologijos stotyje vyksta automatiškai, duomenys kaupiami kompiuteriuose. Prietaisai registruoja oro temperatūros ir drėgnio rodiklius, atmosferos slėgį, vėjo kryptį ir greitį, kritulius ir kitus įvairius hidrometeorus, Saulės spinduliuotę (tiesioginę, išsklaidytąją, bendrąją, atspindėtąją, ultravioletinę, spinduliuotės balansą), Saulės švytėjimo trukmę, perkūniją, debesuotumą, debesų pagrindo aukštį, matomumą.

Meteorologai žadėjo rekordus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pranešė, kad remiantis preliminariais duomenimis, jau buvo išmatuotas balandžio 8-osios aukščiausios oro temperatūros rekordas. Druskininkuose sušilo net iki 25,0 °C. Ankstesnis šios dienos rekordas buvo užfiksuotas lygiai prieš 6 metus (2018-04-08) Tauragėje, kuomet sušilo iki 22,8 °C (t. y. 2,2 laipsnio mažiau nei šiandien).Šiemet tai jau aštuntasis šilumos rekordas. 2023 metais tokių buvo šešiolika. 2022 metais – trylika, o 2021 m. – šeši.

Nebūdingą tokiu metų laiku šilumą Pietų Lietuvoje nulėmė labai šilto oro srautas atkeliavęs iš pietų, nuo pat Šiaurės Afrikos.

Nors šiandien vasariškai šilta tik nedidelėje šalies dalyje, tačiau antradienis labai šiltas jau visur. Dienos temperatūra iki 22–27 laipsnių, tik pajūryje bus vėsiau, apie 18–21 °C. Trečiadienį vasariška šiluma iš Lietuvos trauksis.

Labai tikėtina, kad bus pasiekti ir balandžio 9–10 d. aukščiausios oro temperatūros rekordai.

Aukšta temperatūra

Kokie orai laukia artimiausiomis dienomis?


Kaip praneša Meteo.lt, trečiadienio naktį lietaus tikimybė maža. Kai kur tvyros rūkas. Vėjas pietryčių, pietų, pereinantis į pietvakarių, vakarų, 3–8 m/s Žemiausia temperatūra 8–13, vakariniame pakraštyje kai kur 5–7 laipsniai šilumos. Dieną be žymesnio lietaus. Vėjas pietryčių, pietų, pereinantis į pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15–18 m/s Aukščiausia temperatūra 14–19, Rytų Lietuvoje daug kur 20–25, Vakarų Lietuvoje daugelyje vietovių 8–13 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio vakare vietomis vakariniuose rajonuose truputį palis. Vėjas vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15 m/s. Temperatūra naktį 2–7, dieną 11–16 laipsnių šilumos.

Penktadienį vietomis nedidelis lietus. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s. Temperatūra naktį 6–11, dieną 10–15 laipsnių šilumos.

Šilčiausias kovo mėnuo istorijoje

Europos Sąjungos Koperniko klimato kaitos tarnyba (C3S) antradienį paskelbė, kad praėjęs mėnuo buvo šilčiausias istorijoje kovas ir dešimtas iš eilės istorinės šilumos mėnesis, o vandenynų paviršiaus temperatūra taip pat pasiekė „šokiruojančias“ naujas aukštumas. Tai naujausia „raudona vėliava“ metais, kurie jau pasižymėjo ekstremaliomis klimato sąlygomis ir didėjančiomis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išlakomis. Šie reiškiniai paskatino dar kartą paraginti skubiai imtis daugiau veiksmų visuotiniam atšilimui apriboti.

Kiekvienas mėnuo nuo 2023 m. liepos yra įgijęs „visų laikų šilčiausio“ atitinkamo mėnesio etiketę. 2024-ųjų kovas nebuvo išimtis.

C3S nurodė, kad kovo mėnuo visame pasaulyje buvo 1,68 laipsnio Celsijaus šiltesnis, nei vidutinis kovas nuo 1850 iki 1900 metų – ikipramoninės eros referencinio laikotarpio. Kovo rekordas buvo viršytas tik 0,1 laipsnio Celsijaus, bet didesnį nerimą kelia platesnė tendencija, pareiškė C3S vadovo pavaduotoja Samantha Burgess. Kovą didelėje planetos dalyje – nuo tam tikrų Afrikos teritorijų iki Grenlandijos, Pietų Amerikos ir Antarktidos – buvo fiksuojama didesnė nei vidutinė temperatūra, praneša ELTA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)