Jo nepavadinsi planeta, bet jis didesnis už visus kitus mažesnius už planetą kūnus, skriejančius aplink Saulę, praneša elektroninė žiniasklaida.

Šį kūną, pažymėję kodu 2004 DW, vasario 17 dieną kosminiu teleskopu atrado Kalifornijos technologijos instituto astronomai Chadas Trujillo ( Čadas Truchiljas ) ir Mike Brownas ( Maikas Braunas ) bei Jeilo universiteto mokslininkas Davidas Rabinowitzius ( Davidas Rabinovičius ).

Ta pati grupė astronomų 2002 metais atrado ir Kvaorą (Quaoar) - kitą panašų, bet kiek mažesnį kūną, 1000-1400 km skersmens. Abu šie netaisyklingos formos kūnai skrieja kiek toliau už 1930 metais atrasto Plutono (2300 km skersmens).

Beje, 2004 DW yra didesnis už Plutono mėnulį Charoną, kurio skersmuo yra 1300 km.

Astronomai mano, kad tame Saulės sistemos ruože, vadinamame Kuiperio juosta, esama ir daugiau panašių objektų. Jie sudaryti iš ledo ir uolienų ir kažkuo panašūs į asteroidų juostą tarp Marso ir Jupiterio. Tik Kuiperio juostos objektų masė yra šimtus kartų didesnė už asteroidų. Astronomai neatmeta tikimybės, kad ten gali būti ir planetos kategorijai tinkamų kūnų, maždaug Plutono dydžio.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją