Klausimas, galbūt, atrodo keistas. Tačiau net ir tie, kurie tiki įvairiais COVID-19 mitais, gali būti atsargūs. Supratimas, kad gali klysti, verčia ruoštis tos klaidos tikimybei. Pavyzdžiui: „aš manau, kad niekas neatvažiuoja, bet prieš eidamas per kelią vis tiek pažiūrėsiu į abi puses“.

Ir tai net nėra susiję su tuo, kokia sunkia liga laikote COVID-19. Galite manyti, kad tai – tik peršalimo lygio liga, bet vis tiek saugotis, nes norite išvengti infekcijos, kad galėtumėte keliauti.

Tačiau, atrodo, tokio atsargumo nebūna. Tie, kurie labiau pasitiki mokslu, užsikrečia rečiau – būtent tai atskleidė tyrimas. Taip yra dėl to, kad jie yra atsargesni – jie rečiau eina į masinius susibūrimus, naudoja asmeninio apsisaugojimo priemones. Taigi, mokslininkai konstatuoja – gera informacija saugo nuo viruso.

Bet mokslininkai neragina imtis aršaus įtikinėjimo taktikos – COVID-19 mitais tikintys žmonės įtikinėjimą priima kaip visiškai kitokį signalą. Tiesiog reikia kokybiškos, teisingos ir argumentuotos informacijos, pateikiamos empatiška forma. Kartais ta informacija bus skausminga – žmonėms teks sakyti, kad jų lyderiai juos, tam tikra prasme, išdavė. Galima netikėti niekuo ir vis tiek būti atsargesniems, nes galutinis tikslas yra gyvybių saugojimas.

Mokslinis tyrimas publikuotas žurnale Nature.