Paskutinį kartą Phyllostachys nigra var. henonis masiškai pražydo 1908-aisiais, tačiau žiedų buvo aptikta ir 1903–1912 m. Kitas masinis žydėjimas numatomas maždaug 2028 m., skelbia iflscience.com.

Tiesa, 2020 m. Hirošimos universiteto mokslininkai rado gražiai žydintį Phyllostachys nigra var. henonis, kurio nepastebėjo smalsuoliai, ir pasinaudojo pasitaikiusia proga paanalizuoti, kaip bambukas atsigauna. Deja, tyrėjų komanda išsiaiškino, kad kitas žydėjimas gali virsti katastrofa bambukų augintojams ir aplinkai.

„Mūsų tyrinėtas bambukas nesubrandino daigių sėklų, – nurodė pirmas tyrimo autorius Toshihiro Yamada. – Be to, nužydėjęs nustojo leisti ūglius. Praėjus trejiems metams, nepastebėjome jokių atsigavimo ženklų.“

Bambukas

Mokslininkų komanda taip pat nepastebėjo jokio nelytinio dauginimosi požymių.

„Stiebams sunykus, neužfiksavome naujų sėklų, stiebų [...], – savo darbe pridūrė studijos autoriai. – Gauti rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad Japonijoje Phyllostachys nigra var. henonis laukia niūri ateitis, nes nužydėję, šie bambukai labai sunkiai atsigauna“.

Mokslininkai mano, kad atsigavimo procesas yra lėtas, trunkantis kelerius metus, o jo metu bambukų negalima pjauti, todėl tikėtinas ženklus neigiamas ekonominis poveikis.

„Dar vienas nuogąstavimas, susijęs su Phyllostachys nigra var. henonis sunykimu, yra poveikis aplinkai, – teigė mokslininkai, – galintis sukelti drastiškų vegetacijos ir žemės dangos pokyčių.“

Tyrimas publokuojamas žurnale PLOS ONE

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją