Astronomai jau gali pasigirti pasiekimais aptinkant ir apskaičiuojant galaktikoje susikaupusią masę. Savo stebėjimus jie pagrindė išskirtinai panašių objektų gravitaciniu poveikiu (pvz., gravitacinės linzės efektu) nutolusių žvaigždžių šviesai. Mažiau nei po 10 metų šis įdirbis leis sukurti trimatį tamsiosios visatos materijos žemėlapį. Gravitacinių linzių reiškinio esmė – jei tarp galaktikos ir Žemės vienoje linijoje yra milžiniškų objektų, tai jie iškraipo iš nutolusių galaktikų ateinančią šviesą.

Davido Wittmano ir Anthony Tysono iš Bello laboratorijos (Njū Džersis, JAV) vadovaujami mokslininkai aptiko galaktikų atvaizdų iškraipymus. Pritaikius specialią kompiuterinę programą tyrinėtojai išsiaiškino, kad reiškinį turėtų sukelti tam tikroje vietoje esančios 15 galaktikų, apie kurias žmonija dar nežino. “Pranašystei” patikrinti buvo naudojamas 10 metrų skersmens teleskopas “Keck” (Havajai, JAV). Preliminariai gauti duomenys pilnai pasitvirtino. Anksčiau galaktikų nepastebėta dėl jų išskirtinio blankumo. Tokiu būdu sukurta technika leis mokslininkams ieškoti danguje visiškai neišskiriančių šviesos objektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją