Spalio 9 dieną, apie 13 val. EDT (20 val. Lietuvos laiku), NASA Johnsono kosmoso centro Hjustone skrydžių valdymo tarnybos pranešė apie incidentą TKS.

Naudodamiesi Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išorėje įrengtomis vaizdo kameromis jie pastebėjo nuotėkį iš viename iš dviejų „Nauka“ daugiafunkcinio laboratorinio modulio (MLM) radiatorių, praneša scitechdaily.com.

Skrydžių valdymo komanda nedelsdama informavo kosminės stoties įgulą apie nuotėkį. NASA astronautas Jasminas Moghbeli patvirtino informaciją apie nuotėkį, todėl įgulos buvo paprašyta uždaryti TKS JAV segmento langų taip vadinamas užuolaidas, siekiant apsaugoti langus nuo užteršimo.

TKS rusiškame modulyje Nauka užfiksuotas aušinimo skysčio nuotėkis. NASA/Roscosmos nuotr.

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ patvirtino, kad pastebėtas aušinimo skysčio nuotėkis atsarginiame „Nauka“ radiatoriuje, kuris pritvirtintas prie modulio išorės. Pagrindinis radiatorius „Naukos“ modulyje veikia normaliai ir aušina modulį.

„TKS rusiškojo segmento modulyje „Nauka“ įvyko aušinimo skysčio nuotėkis iš išorinio (atsarginio) radiatoriaus [...], kuris į stotį buvo pristatytas 2012 m.“, – „Telegram“ pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ ir pridūrė, kad temperatūra paveiktame modulyje išlieka normali.

„Įgulai ir stočiai pavojaus nėra“, – priduriama pareiškime.

Tarptautinė mokslininkų ir inžinierių komanda tiria šio nuotėkio priežastis.

Trys atvejai per mažiau nei metus

Primename, kad tai jau trečias kartas per mažiau nei metus, kai Rusijos moduliai TKS susiduria su techniniais nesklandumais ir avarijomis. Praėjusių metų gruodžio 14 dieną prie TKS prisišvartavusiame Rusijos erdvėlaivyje MS-22 „Sojuz“ pastebėtas smarkus aušinimo skysčio nuotėkis į atvirą kosmoso erdvę. Buvo manoma, kad tąsyk incidentą sukėlė mikrometeoro smūgis.

TKS rusiškame modulyje Nauka užfiksuotas aušinimo skysčio nuotėkis. NASA/Roscosmos nuotr.

Šių metų vasario mėnesį „Roscosmos“ misijų kontrolės centras Maskvoje pastebėjo, kad robotizuotame krovininiame laive „Progress 82“ fiksuojamas „sumažėjęs slėgis“, pranešė Rusijos federalinė kosmoso agentūra „Roscosmos“. Tuo tarpu NASA pareigūnai pranešė, kad slėgio sumažėjimas įvyko transporto priemonės „Progress 82“ aušinimo sistemoje.

Pirmojo incidento metu buvo manoma, kad aušinimo skysčio nuotėkį galėjo lemti mikrometeoro smūgis. Tačiau po jau trečio tokio incidento tik rusiškoje TKS dalyje mikrometeoro atvejis vis mažiau tikėtinas.

Kaip naujienų agentūrai AFP, kuriuos cituoja sciencealert.com, sakė kosmoso analitikas Jonathanas McDowellas, „du atvejai – tai sutapimas, trys – kažkas sistemingo“.

Pasak NASA, joks pavojus TKS įgulai nei vieno iš šių incidentų metu negrėsė.

TKS rusiškame modulyje Nauka užfiksuotas aušinimo skysčio nuotėkis. NASA/Roscosmos nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)