Nepaisant didžiulių akių ir atsikišusių dantų, Daemonosaurus chauliodus atrodo kaip kiti jo priešistoriniai amžininkai. Vis dėlto tai nauja dinozaurų rūšis, kuriai priklausantys individai pasižymi didelėmis akimis, atsikišusiais dantimis ir didelio šuns dydžiu. Naujai atrastoji rūšis sukėlė sąmyšį tarp archeologų, praneša praneša „Daily Mail“.

Suakmenėjusios daemonozauro liekanos buvo rastos Naujajame Meksike, atnaujintoje dinozaurų radimvietėje. Tikimasi, kad šis radinys padės užpildyti žinių apie priešistorinės evoliucijos laikotarpį spragas.

Daemonozaurai mito mėsa, vaikščiojo dviem kojomis ir turėjo neįprastai dideles akis. Jie gyveno Triaso laikotarpiu – apytikriai prieš 205 mln. metų.

14 cm dydžio kaukolės ir kaklo liekanos buvo atkastos žinomoje dinozaurų radimvietėje, El Rancho de los Brujo vietovėje Naujajame Meksike.

Remdamiesi šiais radiniais, mokslininkai apskaičiavo galimą gyvūno dydį.

Daemonozauro pavadinimas kilęs i š senovės Graikų žodžio „daemon“, kuris reiškia antgamtinę būtybę (nes buvo rastas Šmėklų rančoje), o „sauros“ reiškia „driežas“.

Rūšies pavadinimas chauliodus kilęs iš graikiško žodžio, reiškiančio „kreivadantis“, ir nurodo į didelius, atsikišusius gyvūno dantis.

Daemonozauro aprašymas buvo paskelbtas leidinyje „Proceedings of the Royal Society B“.

Mokslininkai mano, kad daemonozauras gali būti trūkstama grandis tarp ankstyvųjų grobuonių dinozaurų, gyvenusių dabartinėje Argentinos ir Brazilijos teritorijoje, ir vėlesnių rūšių, tokių kaip tiranozauras (tyrannosaurus rex).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją