Daugelis ekspertų pranašauja, kad šiemet literatūros premija atiteks poetui. Nobelio taikos premija pernai netikėtai buvo paskirta JAV prezidentui Barackui Obamai, o šiemet kai kurie žinovai mano, kad šios garbės sulauks vienas Kinijos disidentas.

Šiuometinio medicinos premijos laureato vardą komisija paskelbs pirmadienį apie 11 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku Stokholme esančiame Karolio institute.

Premijas skiriantys komitetai iš anksto niekada oficialiai nepraneša apie galimus laimėtojus, todėl tuo besidomintiems smalsuoliams belieka tik spėlioti.

Vienas iš pretendentų, kurio vardą šiemet dažnai minėdavo medicinos pasaulio žinovai - Austrijoje gimęs JAV chemikas Carlas Djerassi, vienas iš kontracepcinių piliulių moterims išradėjų. Šiemet minimos 50-osios šio išradimo komercinės istorijos metinės.

Nobelio fizikos premijos laureatais antradienį gali tapti ispanų fizikas Juanas Ignacio Ciracas Sasturainas ir jo kolega iš Austrijos Peteris Zolleris už indėlį kuriant kvantinius kompiuterius, kurie, kaip manoma, gali tapti ateities megakompiuteriais.

Chemijos premija, kurios laureatas bus paskelbtas trečiadienį, gali atitekti šveicarų fotochemikui Michaeliui Graetzeliui, išradusiam naujo tipo saulės baterijas, palyginti lengvai pagaminamas gaminamas iš gana pigių medžiagų.

Favoritas varžybose dėl šiemetinės Nobelio literatūros premijos nebuvo iškilęs, bet Stokholmo literatų sluoksniuose užsimenama, kad atėjo laikas šią premiją skirti kokiam nors poetui. Praėjusį kartą Nobelio premija poetui buvo paskirta 1996 metais, kai ją gavo lenkė Wislawa Szymborska.

Sklinda gandai, kad šiemet bus pagerbta viena rašytoja iš Afrikos, o viena iš labiausiai tikėtinų pretendenčių - poetė iš Alžyro Assia Djebar.

Taip pat jau ne pirmus metus Nobelio literatūros premija pranašaujama švedų rašytojui, poetui ir vertėjui Tomui Transtroemeriui, poetui Adoniui iš Sirijos ir eilių kūrėjui iš Pietų Korėjos Ko Unui.

Tarp favoritų yra dar kasmet minimos kanadiečių rašytojos Margaret Atwood ir Alice Munro, JAV prozos meistrai - Philipas Rothas ir Joyce Carol Oates, taip pat izraelietis Amosas Ozas.

Pernai Nobelio literatūros premija atiteko rašytojai iš Vokietijos Hertai Mueller, kurios kūryboje labai ryškios niūraus kasdienio gyvenimo valdant Nicolae Ceausescu režimui ir žiauraus elgesio su Rumunijos vokiečiais temos.

Ypač daug spėliojama dėl galimo šiųmečio Nobelio taikos premijos laureato, kuris vienintelis yra skelbiamas Osle. Pernai mažai kas atspėjo, kad šis apdovanojimas bus skirtas B.Obamai.

Šios premijos laureatų išrinkimas dažnai išprovokuoja kaltinimus politiniu šališkumu. Nobelio taikos premija ypač dažnai vertinama per politinę prizmę, nes ją skiriantį komitetą sudaro Norvegijos parlamento nariai, kaip numatyta 1895 metais parašytame premijų steigėjo Alfredo Nobelio - švedų pramoninko, kuris išrado dinamitą, - testamente.

Norvegijos Nobelio komitetas sulaukė gausios kritikos dėl fakto, jog pernai taikos premija atiteko trumpiau nei metus Jungtinėms Valstijoms vadovavusiam B.Obamai, kai jos šalis tebekariavo Irake ir Afganistane.

Dėl šios priežasties kai kurie apžvalgininkai mano, jog šiemet Nobelio taikos premija atiteks mažiau prieštaringam vertinamam veikėjui, tačiau kiti teigia, kad komitetas gali vėl sukelti įtampą, pasirinkęs kinų disidentą - toks žingsnis neabejotinai supykdytų Pekiną.

Pretendentais laikomi keli Kinijos disidentai, tačiau favoritas yra šiuo metu kalinamas Liu Xiaobo.

Pasak apžvalgininkų, Nobelio taikos premija taip pat gali atitekti afganei žmogaus teisių aktyvistei Simai Samar, Osle įsikūrusiam radijui "Democratic Voice of Burma" ir Specialiajam teismui Siera Leonei.

Nobelio apdovanojimų savaitę užbaigs premija ekonomikos srityje, kurią skiria Švedijos centrinis bankas "Riksbank". Jos laureatas bus paskelbtas spalio 11 dieną.

Premiją už mediciną teikia Karolio institutas, o kitas už mokslo pasiekimus teikiamas premijas - Karališkoji Švedijos mokslų akademija.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premija pirmą kartą buvo įteikta 1901 metais.

Laureatai gauna auksinį medalį ir 10 milijonų Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premiją, kuri gali būti padalyta ir dviem ar trims asmenims ar organizacijoms.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją