Keletą savaičių atidėliotas skrydis galų gale įvyko 8:07 val. ryto (penktadienį 1:07 val. Grinvičo laiku), o raketos kilimas iš NASA Kenedžio kosminio centro buvo tiesiogiai transliuojamas bendrovės „SpaceX“ svetainėje.

Nėra aišku, koks yra į savo septintąją misiją išskridusio bepiločio autonominio orlaivio kelionės tikslas.

Pentagonas apie kosminį droną ir jo misiją, kurią pirma buvo planuojama pradėti gruodžio 7 d., paskelbė labai nedaug informacijos, o „SpaceX“ savo pranešime apie raketos paleidimą tenurodė Pentagono misijos kodinį pavadinimą „USSF-52“.

„Raketa „Falcon Heavy“ iš paleidimo komplekso 39A į orbitą pakėlė misiją „USSF-52“, – pranešė „SpaceX“.

„SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“, su kuria į orbitą išskrido slaptas JAV karinis dronas „X-37B“.

Pirmiau Pentagonas yra nurodęs, kad septintosios orlaivio „X-37B“ misijos metu bus atliekama „aibė pažangių eksperimentų“.

„Tarp šių bandymų – daugkartinio kosminio lėktuvo valdymas naujais orbitiniais režimais, eksperimentai su technologijomis informacijai apie būsimas kosmines valdas rinkti ir spinduliuotės poveikio NASA pateiktoms medžiagoms tyrimai“, – praėjusį mėnesį išplatintame pranešime nurodė JAV karinių oro pajėgų greitųjų pajėgumų biuro departamentas.

Pranešime taip pat buvo teigiama, kad „X-37B“ pirmą kartą kils su viena iš galingiausių raketų „Falcon Heavy“, sugebančia toli į erdvę pakelti iki 26 700 kg krovinį.

„SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“, su kuria į orbitą išskrido slaptas JAV karinis dronas „X-37B“.

Nedidelio autobuso dydžio JAV kosminis dronas „X-37B“ atrodo lyg pilotuojamų daugkartinio naudojimo erdvėlaivių, kurių buvo atsisakyta 2011 m., miniatiūrinė versija. Pirmesnių NASA misijų metu „X-37B“ atliko spinduliuotės poveikio sėkloms ir kitokioms medžiagoms tyrimus.

„Falcon Heavy“ į orbitą pakilo po to, kai prieš dvi savaites Kinija į erdvę išsiuntė nuosavą autonominį kosminį lėktuvą „Shenlong“, kuris, valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ teigimu, ten praleis „šiek-tiek laiko“.

„SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“, su kuria į orbitą išskrido slaptas JAV karinis dronas „X-37B“.

„Per tą laiką bus atliekami planiniai daugkartinių technologijų tyrimai ir kosminiai mokslo eksperimentai, siekiant gauti techninių duomenų, padėsiančių erdvę naudoti taikiems tikslams“, – po gruodžio 14 d. įvykusio erdvėlaivio paleidimo pranešė „Xinhua“.

Orbitinis tyrimų aparatas „X-37B“ naudojamas nuo 2010 m., jį karinių oro pajėgų užsakymu sukūrė bendra firmų „Boeing“ ir „Lockheed Martin“ įmonė „United Launch Alliance“.

Aparatas, kurio ilgis – devyni metrai, o sparnų plotis – apie keturi su puse metro, yra varomas saulės baterijomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją