Eksperimento su Kornelio ir Kalifornijos universiteto mokslininkais metu buvo aiškinamasi, ar įmanoma daryti įtaką „Facebook“ bendruomenės narių emocinei būsenai. Eksperimentas truko savaitę su 689 tūkst. žmonių – jų naujienų sraute būdavo patalpinama daugiau žinučių su teigiamas arba neigiamas emocijas keliančiais žodžiais.

Tyrėjai padarė išvadą: „Mūsų draugų emocijos per socialinius tinklalapius daro įtaką mūsų nuotaikai, tai rodo pirmasis emocijų perdavimo per socialinius tinklalapius eksperimentas.“

Teisininkai, įvairūs visuomenės veikėjai ir politikai pasipiktino ir pareiškė, kad tai manipuliavimas emocijomis ir kad toks „Facebook“ eksperimentas yra gąsdinantis, trikdantis bei skandalingas.

Praėjusį sekmadienį vakare aukšto rango britų politikas net paragino pradėti parlamentinį tyrimą, kaip „Facebook“ ir kiti socialiniai tinklalapiai teikiama informacija manipuliuoja emocijomis ir skaitytojų psichologinėmis reakcijomis.

Garsūs žurnalistai piktinosi, kad manipuliuojama faktais iš asmeninio žmonių gyvenimo, o jei vyksta šitokie eksperimentai, „turi būti apsauga ar žmonės bent jau turi teisę žinoti (apie vykdomą tokio pobūdžio eksperimentą“.

„Facebook“ eksperimento metu norėta patvirtinti arba paneigti hipotezę, kad „Facebook“ bendruomenės nariai savo „Naujienų sraute“ matydami žinutes apie puikius žmonių pasiekimus, ima save lyginti su kitais ir jaučiasi prastesni.

„Facebook“ atstovė teigė, kad norėta suprasti, kaip žmonės reaguoja į įvairaus pobūdžio turinį – teigiamą ir neigiamą, į draugų žinutes, į jų stebimus puslapius.

Eksperimento autoriai padarė išvadą: „Mūsų draugų per socialinius tinklalapius perteikiamos emocijos turi įtakos mūsų nuotaikai, tai pirmas eksperimentu patvirtintas įrodymas, kad emocijos per socialinius tinklus stipriai užkrečiamos.“

Profesorė Kate Crawford pabrėžė, jog jokiu būdu negalima versti visų „Facebook“ narių dalyvauti eksperimentuose.

Dauguma JAV žiniasklaidos priemonių šį eksperimentą pavadino neetišku ir pavojingu žmonių psichologinei sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)