Pietų Sibire esančio Tuvos regiono sveikatos ministerijos padalinio pareigūnai praėjusią savaitę (liepos 18 dieną) paskelbė pavojaus signalą, kai „keturi pacientai, hospitalizuoti dėl juodligės, atsisakė gydymo infekcinių ligų ligoninėje ir paliko gydymo įstaigą be leidimo“, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Vienas pacientas tebėra prižiūrimas medikų, tačiau kitų asmenų buvimo vieta yra nežinoma.

Užkrėstos arklienos valgė žmonės susirgo juodlige. Asociatyvi nuotr

Pareiškime teigiama, kad vienas iš pacientų neseniai lankėsi piemenų stovyklavietėje, kurioje buvo laikoma daugiau nei 100 neskiepytų gyvūnų, rašo iflscience.com.

Kaip pranešė TASS, žmonės susirgo papjovę sergantį arklį ir suvalgę jo vidaus organus. Siekiant sumažinti protrūkio riziką vietovėje iš viso buvo paskiepyti 84 žmonės, o keli buvo prižiūrimi medikų.

„Epidemijos grėsmė atmesta, nes juodligė nėra perduodama nuo žmogaus žmogui“, – pažymėjo Rusijos visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba Rospotrebnadzor.

Užkrėstos arklienos valgė žmonės susirgo juodlige. Asociatyvi nuotr

Juodligė yra infekcinė liga, kurią sukelia bakterija lot. Bacillus anthracis. Infekcija gali būti mirtina, jei sergantis asmuo nėra gydomas. Įprastai šios ligos simptomai yra panašūs į gripo, tačiau gali sukelti ir sunkius kvėpavimo sutrikimus. Tiesioginis sąlytis su patogenu gali sukelti odos pažeidimus, žaizdas su juoduliu viduryje. Laimei, ši liga išgydoma antibiotikais ir įprastai neplinta tarp žmonių.

Užkrėstos arklienos valgė žmonės susirgo juodlige. Asociatyvi nuotr

Bacillus anthracis bakterijos natūraliai aptinkamos dirvožemyje, kur gali išgyventi dešimtmečius ar net šimtmečius. Šį užkratą gali perduoti tiek naminiai, tiek laukiniai gyuvūnai.

Sibire juodligės užkrato protrūkis fiksuojamas jau ne pirmą kartą. Dar 2016 metais Jamalo pusiasalyje kilo stiprus juodligės protrūkis, nusinešęs tūkstančius šiaurės elnių ir mažiausiai 40 žmonių gyvybes. Spėjama, kad tąsyk protrūkis kilo dėl užkrėstos elnio skerdenos. Be to, rizika vietovėje išaugo dėl sumažėjusio elnių skiepijimo atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)