Išsireiškimas – stingdyti kraują nuo seno naudojamas įvardinti jausmą, kurį patiriame, kai kažko stipriai išsigąstame. Žinoma, niekas šių žodžių nepriima tiesiogiai ir nemano, kad iš tiesų išsigandus kraujas gyslose sutirštėja ar pradeda stingti. Visgi panašu, kad šiek tiek tiesos šiame posakyje yra, ką rodo neseniai Leideno universiteto (Olandija) mokslininkų atliktas tyrimas. Pasirodo, kad iš tiesų siaubo filmų žiūrėjimas padidina kraujyje esančio koagulianto kiekį, kuris yra atsakingas už kraujo krešėjimą.

Tyrimas atliktas su 24 sveikais, 30 metų ir jaunesniais žmonėmis, kurie buvo padalinti į dvi grupes. Pirma, 10 individų grupė žiūrėjo ramų ir gal kiek nuobodoką edukacinį filmą, po kurio jie gavo pasižiūrėti siaubo filmą. Tuo tarpu antra grupė, kurioje buvo 14 žmonių viską darė atvirkščiai – pirma žiūrėjo „siaubiaką“, o po to ir edukacinį filmą. Abi grupės turėjo padaryti vienos savaitės pertrauką tarp filmų.

Prieš ir po kiekvieno kino seanso iš eksperimento dalyvių buvo paimti kraujo mėginiai ir buvo ištirtas jų krešumas. Pasirodė, kad dauguma abiejų grupių narių, pasižiūrėję siaubo filmą, kraujyje turėjo didesnį kiekį koagulianto faktoriaus VIII, nei po edukacinio filmo peržiūros. „Šios medžiagos kiekis kraujyje siaubo filmo seanso metu padidėjo 12 dalyvių, o edukacinio filmo metu – tik 3 dalyviams“ – rašoma mokslininkų komandos pranešime.

Šie rezultatai nereiškia, kad kraujas išsigandus iš tiesų sutirštėja ar geriau kreša. Mat vien koagulianto tam neužtenka, į krešėjimo procesą turi įsijungti ir atitinkami proteinai, kurių kiekis eksperimento metu nepadidėjo. Visgi tai labai įdomus pavyzdys, kad seni posakiai nėra tik vaizdingi, bet turi savyje ir dalelę tiesos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)