Nors šis asteroidas kosminiais masteliais buvo labai arti Žemės, mokslininkai spėjo apskaičiuoti, kad jis nesukels jokio realaus pavojaus nei mūsų planetai, nei jos orbitoje skriejantiems kosminiams įrenginiams, praneša space.com.

Remiantis NASA Žemei artimų objektų tyrimų centro duomenimis, šio kosminio luito dydis yra apie 4-8 metrus, tai yra maždaug privataus namo ar trijų aukštų pastato dydžio asteroidas. t. y. maždaug namo ar trijų aukštų pastato dydžio. Asteroido priartėjimą prie Žemės patvirtino ir Virtual Telescope Project 2.0.

Asteroidas 2023 MU2. VirtualTelescope nuotr.

Asteroidas 2023 MU2 buvo atrastas vos prieš kelias dienas – pastebėtas birželio 16 d., jo egzistavimą ir trajektorijas Tarptautinė astronomų sąjunga patvirtino tik birželio 22 dieną.

Tačiau astronomai ramina, kad tokie asteroidai – dažnas reiškinys mūsų orbitoje. Anot jų, kiekvieną savaitę daugybė kosminių uolienų praskrieja netoli Žemės nesukledami jokio pavojaus.

Asteroidas 2023 MU2. VirtualTelescope nuotr.

NASA duomenimis, CNEOS kataloge iki šiol užregistruota daugiau kaip 32 000 netoli Žemės skriejančių asteroidų. Per artimiausią 100 metų nė vienas iš jų nekels realios grėsmės Žemei.

Tačiau tai nereiškia, kad susidūrimas yra neįmanomas. Pavyzdžiui, 2013 metais virš Čeliabinsko (Rusija) Žemės atmosferoje sprogo asteroidas. Šis įvykis paskatino mokslininkus atidžiau stebėti arti Žemės esančius objektus ir sustiprinti planetinės gynybos sritį.

Remiantis NASA, jei iki 10 metrų skersmens asteroidas įskrietų į Žemės atmosferą, tikėtina, kad jis sprogtų joje ir suskiltų mažesnes nuolaužas. Pavyzdžiui, 5-10 metrų skersmens asteroidas sprogo 2009 metais virš Indonezijos. Sprogimo galia prilygo apie 50 tonų trotilo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją