Dangaus stebėtojai galės matyti kaip Merkurijus, arčiausiai Saulės esanti planeta, praslinks per Saulės diską tarytum mažas juodas taškelis.

Penkias valandas truksiantis tranzitas prasidės trečiadienį 19 val. 12 min. Grinvičo (21 val. 12 min. Lietuvos) laiku ir baigsis ketvirtadienį 00 val. 10 min. (2 val. 12 min. Lietuvos laiku). Jį bus galima stebėti vakarinėje Jungtinių Valstijų pakrantėje, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, pietryčių Australijoje ir Ramiojo vandenyno pietiniuose salynuose.

Be to, trečiadienį prieš saulėlydį Merkurijaus tranzitas bus matomas ir kituose Amerikos regionuose, o ketvirtadienį saulei patekėjus - Rytų Azijoje ir likusioje Australijos dalyje.

Europos, Afrikos, Artimųjų Rytų ir į vakarus nuo Birmos esančių Azijos regionų gyventojams jis nebus matomas.

Be Merkurijaus iš Žemės dar būna matomas Veneros tranzitas. Paskutinį kartą Venera kirto mūsų žvaigždę 2004 metų birželį.

Merkurijus aplink Saulę apskrieja per 88 dienas, tačiau jis retai atsiduria tarp Žemės ir Saulės, nes jo orbita yra pasvirusi. Tokių perėjimų pasitaiko vidutiniškai trylika kartų per šimtą metų, o paskutinis buvo 2003 metais.

Merkurijaus planeta yra tokia mažytė, kad jos tranzitas pirmą kartą buvo stebimas tik išradus teleskopą. Pirmasis jį pamatė prancūzų astronomas Pierre Gassendi (Pjeras Gasendis), tai įvyko 1631 metais.

Merkurijaus atradimas leido suprasti, kad pasinaudojus planetų tranzitu, galima sukurti atstumų Saulės sistemoje matavimo metodiką.

Ji pagrįsta paprasta geometrija - objektas yra stebimas iš dviejų taškų, tarp kurių atstumas yra žinomas, ir taip suformuojamas geometrinis trikampis, kurio pagrindas yra tiesė tarp šių taškų.

Visi, kurie ketina stebėti Merkurijaus tranzitą, turėtų naudotis teleskopu su saugiais saulės filtrais arba nukreipti vaizdą į ekraną, kad nepakenktų akims.

Daugiau informacijos galima rasti internete.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją