Adamas Staplesas ir jo draugė Lisa Grace iš Derbio lobį rado nesuartame fermos lauke. Nors tiksli vieta neatskleidžiama, žinoma, kad sausio mėnesį pora tyrinėjo šiaurės rytų Somerseto grafystės dalį.

Jiems pavyko rasti 2 517 sidabrines monetas, kurios mena Hastingso mūšio laikus (1066 m.). Kiekviena moneta yra su įspūdingais atvaizdais. Manoma, kad vienos monetos vertė galėtų siekti nuo 1000 iki 5000 svarų sterlingų.

Pora apie savo radinį pranešė vietiniai valdžiai ir perdavė įvertinti Britų muziejui. Tokią procedūrą numato įstatymas. Pagal įstatymą, jei radinys bus oficialiai paskelbtas lobiu, muziejus porai turės kompensuoti radinio vertę – per trumpą laiką pora taps milijonieriais, skelbia „Daily Mail“. Savo dalį gaus ir žemės, kurioje buvo aptiktas radinys, savininkas – jam įstatymas numato teisę į 50 procentų sumos.

Pora rado lobį

Monetų ekspertas Nigel Mills teigia, kad lobis greičiausiai buvo užkastas tarp 1066 ir 1072 metų. Jis taip pat pastebi, kad toks monetų kiekis XI a. turėjo būti nemaža pinigų suma ir greičiausiai priklausė kokiam svarbiam bei turtingam asmeniui, kuris, tikėtina, užkasė jas norėdamas apsaugoti. „Kaip tiems laikams, tai būtų buvusi nemaža pinigų suma. Ne karaliaus lygio, bet kažko aukšto statuso ir svarbaus“, – leidiniui „The Sun“ sakė N. Millsas. Jis priduria, kad tuomet nebuvo bankų, kad kur kitur jie galėjo laikyti savo pinigus?

Muziejaus atstovai patvirtino, kad gavo šį lobį tyrimams ir pabrėžia, kad tai – itin svarbus radinys.

Muziejus dar kelis mėnesius planuoja tirti ir kataloguoti monetas, tad pora kol kas nežino tikslios sumos, kurią gaus už savo radinį. Tačiau N. Mills sako, kad nors muziejai perka visus lobius, šis radinys gali jiems būti per brangus.

Lobį sudaro paskutiniojo anglosaksiškos kilmės Anglijos karaliaus Haraldo II ir normaniškojo Vilhelmo Užkariautojo monetos. Ant kiekvienos iš monetų yra iškaltas monetų kalyklos pavadinimas ir vieta. Prieš žūdamas Hastingso mūšyje, Haraldas II šalį valdė vos devynis mėnesius – o po jo Anglijos soste jį pakeitė mūšio laimėtojas Vilhelmas Užkariautojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)