Didžiosios Britanijos ir Naujosios Zelandijos mokslininkai kartu su menininkais, pasinaudoję skaitmeninės kompiuterijos metodais, taikomais kriminalistikoje, sugebėjo iš stiklo pluošto pagaminti modelį, kuris turėtų būti panašiausias iš visų ligi šiol buvusių faraono Tutanchamono atvaizdų.

Šio faraono galvos liejinys, pirmadienį išstatytas Londono mokslo muziejuje, menkai teprimena auksinę jo kaukę.

Vietoj švelnaus putliomis lūpomis jaunuolio, kokį vaizdavo auksinė kaukė, matomas plačiaveidis, išsikišusiais skruostikauliais, mažomis akimis bei stambiais antakių lankais žmogus.

"Manau, kad žmonės nustebs pamatę visiškai kitokį veidą. Tačiau tokį vaizdą rodo panaudota technologija", - aiškino mokslo muziejaus atstovė.

Veido rekonstrukcijos grupė pasinaudojo 1968 metais daryta aštuoniolikmečio faraono mumijos galvos rentgeno nuotrauka, nes iš mumifikuotos galvos tikro vaizdo negalima buvo susidaryti - pernelyg ji buvo išdžiovinta.

Be to, Londono universiteto kolegijos veidų rekonstrukcijos specialistas Robinas Richardsas skenavo daugybės to paties amžiaus, kūno sudėjimo, tos pačios etninės grupės žmonių kaukoles, kad šių žmonių veidų pavyzdžiu galima būtų Tutanchamono kaukolę kompiuteriniame erdviniame vaizde "apvilkti" minkštais audiniais ir oda.

Naujosios Zelandijos specialistai pritaikė kaukolei akis, jų spalvą, odos pigmentus, o skulptoriai iš molio pagamino galutinę formą ir išliejo iš stiklo pluošto Tutanchamono galvą.

Karaliaus Tutanchamono, kuris jaunas būdamas valdė Egiptą XIV amžiuje prieš mūsų erą ir mirė nuo paslaptingos ligos, kapą 1922 metais rado britų archeologas Howardas Carteris. Kape buvo tiek visokių daiktų, kad jie buvo išiminėjami beveik 10 metų.