Anonimiškas pirkėjas, „Christie's“ organizuotame aukcione Niujorke dalyvavęs telefonu, už medalį sumokėjo 4,76 mln. JAV dolerių sumą. Tai – pati didžiausia kada nors už Nobelio medalį sumokėta suma. Ji gerokai viršijo išankstines prognozes, kad J. Watsono medalis bus nupirktas už 2,5-3,5 mln. dolerių.

Praėjusiais metais F. Cricko, kuris buvo apdovanotas kartu su J. Watsonu, šeima taip pat pardavė velionio mokslininko pelnytą apdovanojimą – jis aukcione buvo įvertintas 2,27 mln. dolerių.

„Esu labai patenkintas. Norėjau bent jau pasiekti sumą, sumokėtą už F. Cricko medalį, bet ji buvo gerokai didesnė“, - po aukciono sakė J. Watsonas.

F. Crickas iki savo mirties 2004 metais buvo ganėtinai privatus, į viešumą nelendantis žmogus. Tuo tarpu J. Watsonas garsėja savo netaktiškais pasisakymais apie lytį ar rasę.

2007 metais jis buvo atleistas iš ilgą laiką užimtų kanclerio pareigų Cold Spring Harbor laboratorijoje Niujorke (JAV). Atleidimo priežastis – per interviu leidiniui „Sunday Times“ išsakyta nuomonė, kad juodaodžiai nėra tokie protingi, kaip baltaodžiai. „Vien mūsų noro, kad visų galia samprotauti būtų vienoda, tarsi tai universali žmonijos savybė, nepakaks, kad tai būtų tiesa“, - prieš septynerius metus sakė mokslininkas.

Nature“ žurnalistams J. Watsonas sakė, kad medalį parduoda norėdamas atpirkti savo kaltes. Jis dalį gautų lėšų ketina paaukoti jį atleidusiai laboratorijai, iš kurios kaip kancleris emeritas iki šiol gauna 375 tūkst. JAV dolerių metinį atlyginimą, o taip pat – Korko universiteto koledžui Airijoje, kad šis galėtų įsteigti matematiko George'o Boole'io vardu pavadintą institutą. „Aš 52 procentais airis“, - savo sprendimą paaiškino Nobelio premijos laureatas.

Anksčiau, galbūt pokštaudamas, leidiniui „Financial Times“, jis sakė, kad taip pat nusipirks Davido Hockney paveikslą.

Mokslininkas aukcione pardavė ne tik medalį, bet ir užrašus iš medalio priėmimo kalbos, užrašytos ant Stokholmo „Grand Hotel“ popieriaus užrašams bei paskaitos užrašus. Kalbą pavyko parduoti už 365 tūkst. dolerių, paskaitą – už 245 tūkst. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)