„Endeavour“, kuriuo britų tyrinėtojas plaukė per istorinę kelionę į Australiją ir Naująją Zelandiją 1768–1771 m., buvo paskandintas Niuporto uoste per Amerikos nepriklausomybės karą. Daugiau nei du šimtmečius jis buvo užmirštas.

„Nuo 1999 m. tiriame keletą XVIII amžiaus laivų nuolaužų dviejų kvadratinių mylių plote, kur manome, kad „Endeavour“ nuskendo, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė Australijos nacionalinio jūrų muziejaus direktorius Kevinas Sumptionas. – Remdamasis archyviniais ir archeologiniais įrodymais, esu įsitikinęs, kad tai „Endeavour“.

Tačiau Rod Ailendo „Jūrų archeologijos projekto“ direktorius sakė, kad dar per anksti daryti tokią išvadą. D. K. Abbassas teigė, kad toks pranešimas „pažeidžia sutartį“, ir pridūrė, jog „išvadas lems išsamus mokslinis procesas, o ne Australijos emocijos ar politika“. Muziejus nemano, kad pažeidžia kokias nors sutartis.

Laivu „Endeavour“ J. Cookas nuplaukė iš Anglijos į Taitį, paskui – į Naująją Zelandiją, 1770 m. pasiekė Australiją ir kartografavo žemyno rytinę pakrantę. 1778 m. rugpjūčio mėnesį, kai laivas nuskendo Niuporto uoste, jis buvo pervadintas į „Lord Sandwich“.

Per Amerikos revoliuciją britai jį naudojo karo belaisviams laikyti. Britai paskandino laivą kartu su kitais, kad neleistų prancūzų laivynui įplaukti į Niuporto uostą ir padėti amerikiečiams. Tai įvyko vos keli mėnesiai iki J. Cooko mirties Havajuose 1779 m. vasarį.

Pasak Australijos nacionalinio jūrų muziejaus, „Endeavour“ du šimtmečius išgulėjo uosto dugne, liko nepažeista tik apie 15 proc. laivo. „Dabar svarbiausia, ką galima padaryti norint jį išsaugoti“, – ketvirtadienį sakė K. Sumptionas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)