Kaip sufleruoja lygiadienio pavadinimas, nuo šiandien dienos ir nakties trukmė suvienodėja ir iki rudens lygiadienio, kuris įvyks rugsėjo 22 dieną, šiaurės pusrutulyje diena bus ilgesnė už naktį (pietų pusrutulyje - atvirkščiai).

Tiksli lygiadienio akimirka, kuomet Saulės centras bus toje pačioje plokštumoje, kaip ir Žemės pusiaujas, o Žemės sukimosi ašis tą plokštumą kirs statmenai, bus kovo 20 dieną, 13:02 Lietuvos laiku. Trečiadienį saulė teka tiksliai rytuose, o po lygiai 12 valandų kelionės dangaus skliautu nusileidžia tiksliai vakaruose.

Senovės lietuviai lygiadienių rytais maudydavosi iš rytų tekančiose upėse. Manyta, kad toks nusimaudymas dovanoja tyrumą ir užtikrina sveikatą. Be to, lygiadienis turi ir tam tikrų sąsajų su Velykomis – šios šventės data yra pirmasis sekmadienis po pirmosios pilnaties po pavasario lygiadienio.

Aukodavo gaidį

Astronomija.info rašo, jog lietuviai dar XIX a. pradžioje pavasario lygiadienio apeigas atlikdavo pasirodžius jaunam Mėnuliui. Anksti ryte kaimo merginos bėgdavo į laukus link tekančios Saulės. Kai tik pasirodydavo pirmieji Saulės spinduliai, jos uždainuodavo dainą apie pavasarį. Dainuodamos šokdavo ratelius ir plodavo rankomis. Paskui grįždavo į kaimą ir skelbdavo jau atėjus pavasarį. Viename name rasdavo paruoštas vaišes ir čia linksmindavosi.

Dar seniau jaunaties metu aukodavo ir valgydavo gaidį, o pavasario lygiadienio vakarai buvo laikomi šventvakariais. Ši astronominė data buvo pažymima apeigomis, dainomis bei šokiais.

Senuose pavasario papročiuose galima atsekti dviejų besivaržančių pradų gerbimą. Tai - Dvyniai, kurie reiškiasi kaip poros: paukštis - žaltys, ugnis - vanduo ir t.t. Apie dviejų raitų būrių vaikinų varžybas Žemaitijoje pasakojo M.Valančius. Panašios buvo senųjų prūsų rungtynės (J.Lebedžio žinios) - "Tridančiu joti". Lygės ženklas yra Dvynių ženklas, Latvijoje tai - Jumio (vaisingumo) ženklas.

Kitose šalyse

Persų, tamilų kalendoriuose pavasario lygiadienis yra naujųjų metų pradžia. Dieną po lygiadienio metai prasideda ir bengalų, Asamo, Indijos nacionaliniame kalendoriuje. Lygiadienis yra šventinė diena Afganistane, Pakistane, Azerbaidžane, Turkijoje, Albanijoje, Zanzibare. Japonijoje šią ne darbo dieną žmonės paprastai lanko artimųjų kapus, susitinkama su šeimomis. Daugelyje arabų šalių šią dieną švenčiama motinos diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)