Ši nesėkmė gali tapti kliūtimi Seulo siekiams prisidėti prie pažangių kosmoso technologijas plėtojančių valstybių.

Pietų Korėjos vėliavos atvaizdu papuošta raketa „Korea Space Launch Vehicle II“, neoficialiai vadinama „Nuri“, pakilo iš Gohingo kosminio centro pietinėje pakrantėje.

Visos trys raketos pakopos suveikė; ji pakilo į 700 km aukštį, taip pat sėkmingai atsiskyrė 1,5 tonos naudingas krovinys, po paleidimo sakė prezidentas Moon Jae-inas.

Tačiau „palydovo imitacijos iškėlimas į orbitą lieka neįvykdyta misija“, pripažino jis.

„Nors nepavyko tobulai įvykdyti visų uždavinių, savo pirmuoju paleidimu pasiekėme labai gerų rezultatų“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Kitas mėginimas bus surengtas gegužę, sakė Moon Jae-inas.

„Šalys, pirmaujančios pagal kosmines technologijas, vadovaus ateičiai. Ir mums dar ne per vėlu tai padaryti“, – pabrėžė prezidentas.

Anksčiau skrydžių valdymo centre prapliupo džiaugsmingi šūkiai ir plojimai – raketos skrydis atrodo vykstantis pagal planą.

Pietų Korėja pakilo iš karo pelenų ir tapo 12-oji pagal dydį pasaulio ekonomika, išsivysčiusių technologijų šalimi, kurioje įsikūrusi didžiausia išmaniųjų telefonų ir atminties lustų gamintoje „Samsung Electronics“.

Tačiau kosmoso technologijų srityje šalies pasiekimai nebuvo įspūdingi.

Kai kurios kitos Azijos šalys – Kinija, Japonija ir Indija – turi gerai išvystytas kosmoso programas. Be to, branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja tapo naujausia pajėgumus kosminiams palydovams leisti išvyksčiusia valstybe.

Balistinių raketų ir kosminių nešančiųjų raketų technologijos yra panašios. 2012 metais Pchenjanas iškėlė į orbitą 300 kg palydovą, bet Vakarų šalys šį pasiekimą laiko užslėptu balistinės raketos bandymu.

Iki šiol tik šešios šalys įstengė savo raketomis sėkmingai iškelti į orbitą sunkesnius kaip tonos krovinius. Šiaurės Korėja į šių šalių ratą nepatenka.

Trijų pakopų „Nuri“ buvo kuriama dešimtmetį. Šiam projektui jau išleista apie 2 trln. vonų (1,46 mlrd. eurų). Ši 47,2 m aukščio raketa sveria 200 tonų ir turi iš viso šešis skysto kuro variklius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)