Kaip rašo siberiantimes.com, nuo gaisrų labiausiai nukentėjo Krasnojarsko, Jakutijos ir Irkutsko regionai. Lyginant su ankstesniais metais, pragariškų liepsnų plitimo ir stiprumo atžvilgiu šis vasaros gaisrų sezonas yra dar baisesnis.

Liepsnoja maždaug 784931 hektaras ploto – šie gaisrai siaučia amžinojo įšalo zonose, įskaitant Jakutiją, kuri oficialiai vadinama Sachos respublika, ir Chantų-Mansių autonominę apygardą. Tokie gaisrai tundrai kelia, ko gero, nepataisomą žalą.

Kitos pragariškos liepsnos slenka per borealinius miškus, vadinamus Šiaurės pusrutulio plaučiais. Čia šimtmečių senumo kedrai, pušys ir maumedžiai virsta pelenais.

Didžiojoje daugumoje gaisrų apimtų plotų valdžios tarnybos pripažįsta nepajėgsiančios užgesinti įsisiautėjusių liepsnų, nes šie plotai yra pernelyg nutolę arba nekelia grėsmės žmonėms ar strateginės svarbos objektams.

Dega Sibiras

Jų gesinimo kaina vertinama kaip pernelyg didelė. Savo darbą galiausiai atliks lietus ir sniegas. Tačiau išlieka nerimas dėl į atmosferą išmetamos taršos ir didžiulių miškų masyvų netekties.

Naujausi duomenys, pateikti liepos 25 dieną, rodo, kad padėtis yra tokia:

1. Krasnojarsko kraštas: dega 906344 hektarai, iš jų 24178 hektarai bus užgesinti;
2. Jakutija (Sachos respublika): dega 784909 hektarai, užgesinti bus 865 hektarai;
3. Irkutsko sritis: liepsnose skęsta 499443 hektarai, 120262 turi būti užgesinti;
4. Buriatija: 45097 hektarai dega, užgesinti turi būti 992 hektarai;
5. Chantų-Mansių autonominė apygarda: dega 22 hektarai, iš kurių visi bus užgesinti;
6. Užbaikalės kraštas: iš 17 degančių hektarų užgesintas bus vienas;
7. Tiumenės sritis: dega vienas hektaras, kuris bus užgesintas.

Kaip rodo oficialūs statistiniai duomenys, gaisro apimta teritorija sudaro 2,24 milijonus hektarų. Tai didesnis plotas nei užima, pavyzdžiui, visas Velsas.

Dūmai pasiekė tiek Novosibirską, tiek Jekaterinburgą – gyventojų skaičiumi trečią ir ketvirtą didžiausius Rusijos miestus.

Novosibirskas, taip pat Tomskas ir Kemerovas jau daugiau nei savaitę skęsta dūmuose. Antrojoje praėjusios savaitės pusėje situacija pablogėjo.

Novosibirsko miesto Pirmosios ligoninės kardiologė Irina Pankova sako, kad smarkiai išaugo galvos skausmu, aukštu kraujospūdžiu ir kvėpavimo problemomis besiskundžiančių žmonių skaičius.

Dūmų taip pat paliestame Krasnojarsko mieste situacija yra dar blogesnė. Dūmų gausa šį miestą kankina dar nuo liepos 13-osios. Tačiau vietos meteorologai atsisakė paskelbti situaciją, vadinama nepalankių gamtos sąlygų būsena.

Jų teigimu, tarša nėra pakankamai didelė ir neviršija normos. Jie taip pat skundžiasi, kad kitų dūmų apgaubtų miestų meteorologai, nusprendę paskelbti tokią situaciją, elgiasi neteisėtai.

Dega Sibiras

Jei paskelbiama nepalankių gamtos sąlygų būsena, gamyklos privalo sumažinti emisijas.

Regiono gubernatorius Aleksandras Usas pareikalavo gamyklų savanoriškai sumažinti emisijas, nes „visi gyvename tame pačiame mieste ir kvėpuojame tais pačiais dūmais“.

Vietos gyventojai surengė protesto akciją: jie žingsniavo su respiratoriais, ragindami, kad būtų įvesta nepalankių gamtos sąlygų padėtis. Internete paskelbta peticija, kuria reikalaujama visame Sibire skelbti nepaprastąją padėtį. Ši peticija surinko daugiau nei 100 tūkstančių parašų.

Netoli siaučiančių gaisrų gyvenantys žmonės pasidalino nevilties kupinais pasakojimais.

Turos, gyvenvietės Evenkų rajone, šiaurinėje Krasnojarsko krašto dalyje, gyventoja pasakojo, kaip kaimyniniame Baikito kaime iš degančio miško staiga išbėgo lokys.

Visame kaime tik vienas žmogus turi leidimą šaudyti lokius. Lokiai mėgina gelbėtis išbėgdami į Turos upės krantus ir patekdami į upėje esančią salą.

Daugelyje nuošalesnių vietovių dėl dūmų negali skristi lėktuvai.

„Smogas tvyro jau dvi savaites. Žmonės vaikšto su kaukėmis, jie kosėja. Namuose tiesiog negali kvėpuoti: atidarai duris ar langą, ir visi dūmai virsta vidun. Namuose neturime oro kondicionierių – mūsų kaimas labai mažas“, – pasakoja Turos gyventoja Olga.

Kita Turos gyventoja Tatjana sako: „Tiesiog neįmanoma kvėpuoti. Gaisrai nėra labai arti, bet vėjas viską atneša. Čia labai smirda“.

Emocionalus Krasnojarsko gyventojo, pasivadinusio Black Kolibri, įrašas papildytas nuotrauka, kurioje matyti septynmetė mergaitė, apsupta tiršto smogo ir dėvinti veido kaukę.

Šis vaizdas – iš Vanavaros kaimo, esančio Krasnojarsko krašte, Evenkų rajone.

Įrašo autorius jaučia, kad žmonės nesulaukia paramos kovoje su gaisrais.

„Šiame kaime gyvena dar tūkstantis vaikų. Tiek pat yra ir senyvo amžiaus žmonių. Kaimo gyventojai, vaikai, seni žmonės turi tuo kvėpuoti jau kelias savaites. Visų, kurie tai skaito, prašau: dalinkitės, tegu visi žino, kaip jie nuodija žmones, kol storuliai kemšasi kišenes. Gaisrai nėra gesinami. Aplink kaimą dega taiga, artimiausias gaisras yra už 15 kilometrų nuo Vanavaros. O gyventojams tuo metu aiškinama, kad joks pavojus jiems negresia. Jei ugnis pasieks Sobinskio prieplauką, kuri yra už kilometro, kaimas paprasčiausiai bus sunaikintas“, – aiškinama įraše.

Kaip penktadienį savo pranešime aiškino vietos valdžia, Irkutsko srityje gaisrai per pastarąją parą apėmė 66700 hektarus ploto.

Rusijos federalinė gamtos išteklių ministerija rašė, kad gaisrus Krasnojarsko krašte sukėlė žmogaus veiklos (35,8 procento visų atvejų), iš kitų regionų plintančių liepsnų (34,4 procento) ir žaibų (25,4 procento) derinys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)