Anot žandikaulio ir kaukolės liekanas išanalizavusios tyrėjų komandos iš Peru, priešistorinis krokodilas, pavadintas Sacacosuchus cardovai, tikriausiai perplaukė Atlanto vandenyną, pasiekė Pietų Amerikos pakrantę ir apsigyveno dabartinėje Peru teritorijoje.

Priešitorinio krokodilo liekanos. Scanpix nuotr.

Mokslininkų teigimu, pastaruoju metu buvo atkasta nemažai šių seniai išnykusių gyvūnų kaulų, o 2020 m. Sakako dykumoje aptikus žandikaulį, pavyko išsiaiškinti, kaip jie evoliucionavo ir prisitaikė gyventi ne tik sūriame vandenyje.

Šiuolaikinių krokodilų protėvio ilgis turėjo siekti maždaug keturis metrus. Sakako dykumoje ir anksčiau rasta priešistorinių gyvūnų liekanų. Ekspertai tvirtina, kad prieš milijonus metų ši dykuma buvo jūros dugnas ir kad kadaise čia gyveno banginių, milžiniškų ryklių, krokodilų ir kitų jūrų gyvūnų. Pietrytinė Peru dalis garsėja priešistorinių iškasenų gausa.

Priešitoriniai gyvūnai.  Scanpix nuotr.

Kovo mėnesį paleontologų komanda, kuriai vadovavo R. Salasas, pristatė 12 metrų ilgio „jūrų pabaisos“ kaukolės fosiliją. Šis grobuonis gyveno prieš 36 mln. metų netoli Peru centrinės pakrantės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją