„NASA duomenys patvirtina tai, ką tiesiogine prasme pajuto milijardai žmonių visame pasaulyje. 2023 metų liepos mėnuo tapo karščiausiu mėnesiu per visą istoriją. Mokslo duomenys yra aiškūs. Turime veikti dabar, kad apsaugotume savo bendruomenes ir planetą – vienintelę, kurią turime“, – sakė NASA administratorius Billas Nelsonas, pridurdamas, kad žmonės savo kailiu patiria klimato krizės padarinius.

Remiantis NASA duomenimis, nuo liepos 3 d. iki rugpjūčio 7 d. t.y. net 36 dienas iš eilės temperatūra buvo aukštesnė už ankstesnį rekordą.

JAV Nacionalinė atmosferos ir vandenynų administracija (NOAA) prognozuoja net 50 proc. tikimybę, kad 2023 metai bus karščiausi nuo matavimų pradžios.

Klimato kaita ir temperatūra Žemėje praėjusią liepą.

„Iki šiol skaičiuojama, kad 2023 metai galėtų būti treti šilčiausi per visą istoriją“, – naujienų agentūrai AFP sakė NOAA vyriausioji mokslininkė Sarah Kapnick, kurią cituoja sciencealert.com.

„Beveik neabejotina, kad 2023 m. pateks tarp penkių šilčiausių metų istorijoje, o tikimybė, kad 2023 m. bus šilčiausi per visą matavimų istoriją yra beveik 50 proc.“.

Mokslininkai tikina, kad ne tik 2023 metai bus rekordiniai – išlieka didelė tikimybė, kad 2024-ieji bus dar karštesni. Tai, anot NASA Goddardo kosmoso tyrimų instituto direktoriaus Gavino Schmidto, sutaps su El Ninjo reiškinio poveikiu planetos atmosferai.

Žemės paviršiaus temperatūra. ESA/Copernicus nuotr.

„Ši liepa buvo ne tik šiltesnė nei bet kuri ankstesnė liepa, bet tai buvo ir šilčiausias mėnuo per visą temperatūros registravimo istoriją nuo 1880 metų. Mokslo duomenys aiškiai rodo, kad tai nėra normalu. Nerimą keliantį atšilimą visame pasaulyje pirmiausia lemia žmogaus išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Vidutinės temperatūros kilimas skatina pavojingus ekstremalius karščius, kuriuos žmonės patiria čia ir visame pasaulyje“, – NASA pranešime sakė G. Schmidtas.

Prie rekordiškai šiltos liepos mėnesio temperatūros prisidėjo ir aukšta pasaulio vandenynų paviršiaus temperatūra.

Klimato kaita ir temperatūra Žemėje praėjusią liepą.

NASA analizė rodo ypač aukštą vandenyno temperatūrą rytinėje Ramiojo vandenyno atogrąžų dalyje, o tai yra 2023 m. gegužę prasidėjusio El Ninjo įrodymas.

Tokie reiškiniai, kaip El Ninjo arba La Ninja, sušildantys arba atvėsinantys atogrąžų Ramųjį vandenyną, gali prisidėti prie nedidelio kasmetinio pasaulinės temperatūros kintamumo. NASA prognozuoja, kad didžiausią El Ninjo poveikį pajusime 2024 metų vasario, kovo ir balandžio mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)