Krūties vėžio tyrinėtoja Rayyanah Barnawi yra pirmoji į kosmosą pakilusi moteris iš Saudo Arabijos, kartu su ja misijoje dalyvauja Saudo Arabijos naikintuvo pilotas Ali Al Qarni.

Krūties vėžio tyrinėtoja Rayyanah Barnawi yra pirmoji į kosmosą pakilusi moteris iš Saudo Arabijos.

„Axiom Mission 2“ („Ax-2“) įgula pakilo raketa „SpaceX Falcon 9“ iš Kenedžio kosminio centro Kanaveralo kyšulyje 17.37 val. vietos laiku (po vidurnakčio Lietuvos laiku). Komandą taip pat sudaro Peggy Whitson, buvusi NASA astronautė, tai jos ketvirtasis skrydis į TKS, ir Johnas Shoffneris, verslininkas iš Tenesio.

Įgula turi atvykti į TKS pirmadienį apie 9.25 val. (16.25 val. Lietuvos laiku) ir praleisti stotyje apie 10 dienų.

Krūties vėžio tyrinėtoja Rayyanah Barnawi yra pirmoji į kosmosą pakilusi moteris iš Saudo Arabijos.

Tai nėra pirmasis Saudo Arabijos žygis į kosmosą. 1985 m. JAV organizuotoje kosminėje kelionėje dalyvavo oro pajėgų pilotas princas Sultanas bin Salmanas bin Abdulazizas.

Kosminė misija, kurioje dalyvauja moteris iš Saudo Arabijos, yra naujausia šalies, tik prieš kelerius metus leidusios moterims vairuoti, pastanga pakeisti itin konservatyvų įvaizdį. 2018 m. naftos turtinga Persijos įlankos karalystė įsteigė Saudo Arabijos kosmoso komisiją ir pernai pradėjo astronautų siuntimo į kosmosą programą.

Keturių narių komanda TKS atliks apie 20 eksperimentų. Jie prisijungs prie septynių kitų, jau TKS esančių įgulos narių: trijų rusų, trijų amerikiečių ir Jungtinių Arabų Emyratų astronauto Sultano Al Neyadi, praėjusį mėnesį tapusiu pirmuoju arabų šalių piliečiu, išėjusiu į atvirą kosmosą.

„Ax-2“ yra antroji „Axiom Space“ misija bendradarbiaujant su NASA. Privati kosmoso kompanija siūlo keliones, kainuojančias milijonus dolerių. „Axiom Space“ taip pat užsiima astronautų mokymu, užsako jų transportavimo priemones ir valdo jų buvimą kosmose. Pirmąją privačią misiją į TKS bendrovė surengė 2022 m. balandį, 17-ai dienų į orbitą pasiuntusi tris verslininkus ir buvusį astronautą Michaelą Lopez-Alegrią.

Krūties vėžio tyrinėtoja Rayyanah Barnawi yra pirmoji į kosmosą pakilusi moteris iš Saudo Arabijos.

„Axiom Space“ siekia ambicingo tikslo: pastatyti savo kosminę stotį, pirmąjį modulį tikisi paleisti 2025 metais. Iš pradžių stotis būtų prijungta prie TKS, o po to atsiskirtų savarankiškai skrieti orbita. NASA planuoja uždaryti TKS maždaug 2030 m. ir siųsti astronautus į privačias stotis, priimsiančias ir savo klientus, todėl JAV kosmoso agentūra skatina kompanijas kurti programas.

Rusija neseniai sutiko pratęsti TKS naudojimą iki 2028 m., nors pernai grasino pasitraukti anksčiau, kai dėl Maskvos invazijos į Ukrainą Kremliaus ir Vakarų santykiai itin pablogėjo.

Rusija siunčia gelbėjimo laivą į TKS.
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją