Šis vaizdas užfiksuotas kosminiu teleskopu „Kepler“ 2011 m.

Supernova, sprogusi žvaigždė, pavadinta KSN 2011d, yra maždaug tokio dydžio kaip 500 saulių, o nuo Žemės ją skiria 1,2 mlrd. šviesmečių.

Sprogimas truko vos 20 minučių, tačiau šie „Kepler“ užfiksuoti vaizdai tapo išskirtiniu, astrofizikams itin svarbiu įvykiu. Nufilmuotas sprogimas leis kosmoso tyrinėtojams gauti daugiau informacijos apie žvaigždės gyvenimo pabaigą ir supernovos formavimąsi.

„Kepler“ užfiksavo ir dar vieną sprogimą – tai buvo žvaigždė KSN 2011a, kuri yra didesnė už saulę 300 kartų ir nuo Žemės nutolusi 1,2 mlrd. šviesmečių.

Pirmosios žvaigždės sprogimo atveju jie matė žybsnį, o antroji jo neparodė. Mokslininkai tvirtino, kad galbūt mažesnioji žvaigždė buvo apsupta dujų, kurios ir užmaskavo sprogimą.

II tipo supernova sprogsta, kai žvaigždės branduolyje baigiasi branduolinis kuras. Vaizdelyje rodoma, kaip žvaigždė patenka į vėlesnį gyvenimo etapą, kaip ji pradeda brinkti ir pūstis, tampa raudonąja milžine ir galiausiai susprogsta.

Nors tik vienoje žvaigždžių matoma smūgio banga, abi jos matematiškai galimos laikyti II-ojo tipo supernovomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)