„Philae“ veikia gerai. Jo akumuliatoriai veikia gerai ir tiekia energiją“, – šios programos vadovas Prancūzijoje Philippe'as Gaudonas sakė telefonu naujienų agentūrai AFP iš valdymo centro pietvakariniame Tulūzos mieste. Tačiau jis pridūrė, kad kibernetinės laboratorijos atsiųstos nuotraukos rodo, jog zondas nusileido „veikiausiai ant stataus šlaito“.

Per spaudos konferenciją, surengtą ketvirtadienį popiet, EKA mokslininkai papasakojo, jog „Philae“ nuo paviršiaus atšoko netgi ne vieną, o du kartus. Galų gale zondas atsidūrė ne visai ten, kur EKA mokslininkai norėjo, bet ir nelabai toli nuo numatytos nusileidimo vietos.

Panašu, kad dabar viena modulio koja yra iškelta į kosmoso pusę, o dvi kojos remiasi į kometą – EKA mokslininkai svarsto apie galimybes pakoreguoti „Philae“ poziciją ir ketina tai padaryti per kelias artimiausias valandas.

Pirmasis „Philae“ šuolis truko apie valandą ir 50 minučių, per tą laiką jis nukeliavo apie kilometrą, o antras šuolis buvo gerokai trumpesnis – jo nuotolis matuojamas jau centimetrais. Ir dėl tokio atstumo mokslininkai kol kas tiksliai negali nustatyti „Philae“ pozicijos.

Numatytoji "Philae" nusileidimo vieta (violetinis kvadratas) ir apytikslė reali pozicija (mėlynas ronbas)
„Vakar vakare dar nežinojome, ar vėl gausime signalą iš „Philae“ - šį rytą signalą gavome. Iš pradžių buvo keli sutrikimai, bet vėliau turėjome kelias valandas idealaus ryšio, o dabar ryšys vėl dingo, nes „Rosetta“ yra už horizonto. Šiandien apie 7:22 UTC vėl turėtume užmegzti ryšį ir nusiųsime naujausias mokslines komandas procesams, kuriuos norime atlikti. Komandos, kurias norime siųsti, dabar yra svarstomos, nes modulis nepritvirtintas, todėl mechanizmų aktyvavimas turi būti atliekamas labai atsargiai“, - sakė Stephanas Ulamecas.
40 s. prieš nusileidimą "Philae" nufotografuotas kometos vaizdas
Dėl nusileidimo vietos pasikeitimo „Philae“ Saulės šviesoje būna ne 6 iš anksto planuotas valandas, o tik 1,5. Tai reiškia, kad mokslininkams teks iš naujo paskirstyti mokslinių užduočių energetinį biudžetą, nes Saulės šviesa yra pagrindinis ilgalaikis modulio energijos šaltinis.

Pasak S. Ulameco, „Philae“ atraminės kojos buvo sukonstruotos taip, kad moduliui suteiktų galimybę šokinėti, keisti poziciją kometos paviršiuje. Deja, dėl neaiškios modulio pozicijos ir dėl labai ribotų energijos išteklių kol kas nesiimama prognozuoti galimybių pasinaudoti tokia šuoliavimo galimybe – baiminamasi, kad mechaniniai judesiai gali negrįžtamai nusviesti „Philae“ nuo kometos paviršiaus ar apversti jį aukštyn kojomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)