Pagrindinė priežastis – Saulės aktyvumo ir nuo jo priklausančių parametrų, tokių kaip elektrinio lauko stipris ar pašvaisčių dažnis, kitimas laikui bėgant. Saulės aktyvumas kinta 11 metų ciklu, bet kiekvienas maksimumas yra kitoks, o kitų parametrų priklausomybės nėra tiksliai nustatytos. Dabar pristatyta pastarųjų penkių aktyvumo ciklų – daugiau nei pusšimčio metų – duomenų analizė, kuria parodyta, kad tam tikrų bendrumų tarp reikšmingų parametrų pokyčių visgi yra.

Pasirodo, kiekvienas kosmoso orams svarbus parametras aplink konkretaus ciklo vidurkį svyruoja savita priklausomybe ir tos priklausomybės matematinė išraiška išlieka vienoda kiekvieną ciklą. Tai reiškia, kad žinodami konkretaus parametro vertės vidurkį kr standartinį nuokrypį konkrečiame cikle, galime gana tiksliai prognozuoti, kaip dažnai to parametro vertė viršys pasirinktą pavojingą ribą.

Netolimoje ateityje šie rezultatai, sukalibruoti pagal pastarųjų penkių ciklų duomenis, bus patikrinti naujame Saulės cikle. Jei paaiškės, kad prognozė pasitvirtina, tokią analizę galėsime naudoti pavojingiems kosmoso orų reiškiniams prognozuoti. Nors tai toli gražu nėra prognozių problemos sprendimas, kiekvienas žingsnis į priekį yra labai svarbus.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Space Weather“.