Independent.co.uk rašo, kad archeologai pirmą kartą atrado kapines, priklausančias filistinams. Jose – 200 žmonių palaikai. Kaip tvirtina tyrėjai, šios kapinės gali daug papasakoti apie paslaptingiausią Biblijoje minimą tautą.

Mokslininkai pasakė, kad didžiausias atradimas buvo tai, kad filistinai buvo palaidoti kartu su brangakmeniais ir kvepiančiais aliejais. Archeologai atliks tolesnius tyrimus: jie nori suteikti daugiau žinių apie žmones, laikytus nekultūringais ir esą nieko apie meną nesuprantančiais.

„Filistinų gyvenimo būdas buvo menkinamas kaip nekultūringas, tačiau šis atradimas gali paneigti visus vyravusius mitus“, – sakė architektas Lawrence'as Stager'is, kuris vadovavo ekspedicijai nuo kapų atradimo 1985 m.

Iki šiol išvados apie filistinų gyvenimą buvo daromos remiantis jų paliktais daiktais. Kapai atrasti pirmą kartą.

„Po dešimtmečius trukusių filistinų studijų, kurias mes atlikome remdamiesi atrastais žmonių naudotais daiktais, pagaliau mes susidūrėme su tikrais gyvenusiais žmonėmis. Tikimės, kad šis atradimas padės mums daugiau suprasti apie jų kilmę“, – tvirtino archeologijos profesorius Daniel M. Master iš Wheatono koledžo.

Biblijoje filistinai vaizduojami kaip senieji izraelitai, migruojantys iš krašto į kraštą, nuolat apsistojantys penkiuose miestuose. Šie miestai buvo išsidėstę dabartiniame Pietų Izraelyje ir Gazos Ruože.

Apie atradimą archeologai iš Harvardo universiteto, Bostono koledžo, Wheatono koledžo Ilinojuje ir Troy universiteto Alabamoje papasakojo šį šeštadienį.

Archeologai kasinėjimus laikė paslaptyje trejetą metų, kol pagaliau baigė darbus. Apie atradimus jie paskelbė po darbų pabaigos, nes bijojo pavojų, tykančių šiandieniame Izraelyje: esą jie nenorėjo patraukti ultraradikalių žydų ortodoksų protestuotojų dėmesio. Archeologai tvirtino, kad šie mėgsta protestuoti prie palaikų radimviečių, tvirtindami, kad palaikai gali būti žydų ir kad jų kasinėjimas gali pažeisti jų religinius įsitikinimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)