Savąjį paskutinį skrydį „Endeavour“ su šešių astronautų įgula atliko 2011-ųjų metų birželio 1 d., sėkmingai nusileisdamas Kenedžio kosminiame centre Floridoje. 16 parų trukusi paskutinė jo misija tapo paskutiniu NASA indėliu į 12 metų trukusią Tarptautinės kosminės stoties statybą.

Per savo karjerą erdvėlaivis atliko 25 kosminius skrydžius. Orbitoje išbuvo 299 paras, 4 672 kartus apskriejo aplink Žemę ir nuskriejo daugiau nei 196 mln. kilometrų. Juo skrido ir jame dirbo 170 įgulos narių.

O štai paskutinė kelionė „Endeavour“ vis dar laukia. NASA nuskraidins erdvėlaivį iki Los Andželo tarptautinio oro uosto. Iš ten jis bus transportuojamas žeme į Samuelio Oschino vardu pavadintą kosminio keltuvo stendą, Kalifornijos mokslo centre.

Miesto valdžia maršrute, kuriuo keliaus erdvėlaivis spalio 11 d. (kartu su dideliu paradu!) liepė iškirsti medžius ir išardyti šviesoforus, nukabinti aukštos įtampos laidus. Juk erdvėlaivio sparnų plotis, net 78 pėdos (~24 metrai)! Žadamas įspūdingas renginys, tad jei būsite tuo metu angelų mieste, prigriebkite fotoaparatą.

Los Andžele gyvenantys ir mieste besisvečiuojantys žmonės erdvėlaivį mokslo centre galės išvysti jau spalio 30 d., tiesa ir tai ne galutinė erdvėlaivio stotelė. Kažkada ateityje jis bus perkeltas į didesnį stendą, kuriame kartu bus eksponuojama ir raketa nešėja su kuro baku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)