Atidengta keturių metrų ilgio fosilija turėtų padėti mokslininkams geriau suprasti ichtiozaurų embrionų vystymosi ypatumus. Šio būrio ropliai mūsų planetos jūrose gyveno prieš 90–250 milijonus metų.

Rasta fosilija yra vienintelis kada nors rastas tokio tipo objektas, atitinkantis prieš 129–139 milijonus metų jūroje plaukiojusį ir jauniklį nešiojusį ichtiozaurą.

„Ichtiozaurai yra jūriniai ropliai, gyvenę prieš 250–93 milijonus metų, kai Magelano regione tęsėsi triaso ir juros periodai, taip pat kreidos periodo pradžioje. Ichtiozauro kūnas panašus į delfino. Analizuojant jo kontūrus, pavyksta atpažinti ilgą snukį bei du priekinius ir du užpakalinius plaukmenis. Ant nugaros esantis pelekas padėdavo plaukiant prie pat jūros dugno, o uodegos peleku gyvūnai naudodavosi kaip propeleriu,“ – teigė paleontologė Judith Pardo, Ichtiozaurų projekto vadovė.

Judith Pardo yra Magelano universiteto Antarkties tyrimų centre dirbanti paleontologė. Nors fosilija buvo aptikta prieš daugiau nei dešimtmetį, dėl itin nepalankių oro sąlygų, sudėtingo reljefo ir vietos nuošalumo objekto iškėlimo operacija atrodė bemaž neįmanoma.

Ichtiozauras.

Fosilijai atskirti prireikė net 31 dienos. Tada ją reikėjo sraigtasparniu išgabenti iš vietos, kurioje buvo aptikta.

Kadangi fosilija didelė ir atitinka visą gyvūną, siekiant nepažeisti kaulų srities, teko suformuoti penkis luitus, sveriančius po 200 kilogramų.

„Atkasinėdami suvokėme, kad tai ištisas, visas skeletas. Net kaulai užlinkę į vidų. Taigi, kad būtų galima jį perkelti, teko suformuoti penkis blokus, kurių kiekvienas svėrė po maždaug 200 kilogramų“, – tikino paleontologas Hectoras Ortizas.

Netrukus rastą fosiliją bus galima apžiūrėti Čilės pietuose esančiame Rioseko gamtos istorijos muziejuje.

Projekte dalyvaujantys mokslininkai aptiko dar 23 ichtiozaurų liekanų pavyzdžius. Dėl šitokios radinių gausos galima teigti, kad Patagonijos regione ichtiozaurų fosilijų yra daugiau negu kurioje nors kitoje Žemės vietoje, be to, jos ypač gerai išsilaikiusios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją