Dar devintame praeito amžiaus dešimtmetyje, skrisdami pro šalį, Voyager zondai pastebėjo keistus tamsius dryžius planetą juosiančiuose žieduose; vėliau, ypač Cassini misijos dėka, nustatyta, kad jie atsiranda apie lygiadienius, o vėliau išnyksta.

Saturnas. NASA nuotr.

Šiaurinio Saturno pusrutulio rudens lygiadienis įvyks 2025-ųjų gegužę, bet spygliai ima atsirasti jau dabar – tą rodo Hablu pernai rugsėjį daryta nuotrauka. Praeitas „spyglių sezonas“ vyko apie 2009-uosius – tada juos detaliai stebėjo Cassini zondas.

Saturnas. NASA nuotr.

Bet dabar Cassini darbą jau baigė, taigi belieka pasitenkinti Hablo gaunamomis nuotraukomis. Jos padeda geriau apibrėžti, kada prasideda ir kada baigiasi spyglių sezonas, nes kol kad šito numatyti mokslininkai negali.

Saturnas. NASA nuotr.

Taip pat neaiški ir spyglių prigimtis. Žinome, kad jie susideda iš mažyčių ledo grumstelių ir dulkių, kurie pakyla nuo žiedų ir nulekia tolyn nuo planetos, bet kodėl šis procesas apskritai vyksta bei kodėl jam įtakos turi planetos padėtis Saulės atžvilgiu – nežinia. Greičiausiai grumstelių ir dulkių judėjimui svarbus Saturno magnetinis laukas, tačiau detalės lieka neaiškios.

Tokie stebėjimai, kaip naujieji Habble teleskopo duomenys, padės patikrinti įvairius teorinius spyglių atsiradimo modelius.

Saturnas. NASA nuotr.

Šaltinis: NASA