IVD (angl.
Intra Vas Device
) – tai mažytis silikoninis kištukas, įvedamas į organizmą pro mažą skylutę sėklidžių kapšelyje ir blokuojantis spermos latakus.

Eksperimentinis tyrimas, kuriame dalyvavo 30 vyrų, parodė, kad IVD yra veiksminga priemonė, o su beždžionėmis atlikti tyrimai parodė, kad šio proceso sukeltas nevaisingumas yra atstatomas. Vis dėlto dar reikia atlikti išsamius tyrimus, kad paaiškėtų, jog tas pats galioja ir vyrams, kurie šią priemonę naudos ne kelis mėnesius, o ištisus metus.

Tradicinė vazektomija, arba vyrų sterilizacija, – kai du sėkliniai latakai, jungiantys sėklides ir penį, yra perrišami, perpjaunami arba kitu būdu blokuojami – kai kuriems vyrams gali būti panaikinama, kad būtų atstatytas vaisingumas, tačiau ši priemonė buvo sukurta kaip nuolatinės kontracepcijos būdas.

Elaine Lissner iš San Francisko pelno nesiekiančios organizacijos „Male Contraceptive Information Project“ teigė: „Gerokai lengviau ištraukti kištukus negu atrasti patį geriausią ir patį brangiausią mikrochirurgą, kuris galėtų iš naujo susiūti sėklinius latakus. Tačiau mes žinome, jog net jei po vazektomijos ir įmanoma padaryti taip, kad spermatozoidai vėl tekėtų sava vaga, tikimybė apvaisinti moterį kiekvienais metais sumažėja apie 10 proc. Tik laikas parodys, ar IVD atvejis bus tas pats.“

Yra nemažai kontraceptinių būdų, tačiau tik du iš jų išties priklauso nuo vyro – prezervatyvai ir vazektomija.

Pasak E. Lissner, vyrai nori perimti atsakomybę ir kontrolę, susijusią su kontraceptikais. Pasak jos, „bent jau JAV įsitikinimas, kad vyrai nenori dalyvauti šiuose dalykuose, yra akivaizdžiai pasenęs. Vyrai išties nori kontroliuoti savo pačių likimus.“

Naujausio tyrimo, kuriame dalyvavo 9 tūkst. vyrų iš devynių šalių, įsikūrusių keturiuose žemynuose, metu paaiškėjo, kad daugiau negu 60 proc. vyrų Ispanijoje, Vokietijoje, Meksikoje ir Brazilijoje norėtų naudoti naują vyrišką kontraceptiką. Šie vyrai teigė, kad norėtų išlaisvinti savo partneres nuo kai kurių kontraceptikų naštos arba tiesiog patys naudotųsi prezervatyvais.

Anksčiau mokslininkai buvo nukreipę žvilgsnius į hormoninius metodus, kurie panašūs į moteriškas kontraceptines piliules ar implantus. Jų privalumas tas, kad šis procesas yra lengvai atstatomas, o tai reiškia, kad vyras gali ilgai vartoti preparatą, o vėliau nutraukti vartojimą, kad galėtų susilaukti vaikų.

Tačiau šie preparatai – kaip ir moterų kontraceptinės piliulės – veikia visą kūną ir gali turėti nepageidaujamų šalutinių poveikių. Kai kuriems vyrams hormoniniai kontraceptiniai metodai pasirodė nepriimtini dar ir dėl to, kad, jų pačių teigimu, kelia grėsmę jų vyriškumui, vyriškiems bruožams.

Vėliau medikai ieškojo mažiau invazinių, lokalizuotų, nehormoninių kontraceptikų, kurių poveikis būtų panaikinamas. Chirurgai išbandė silikoninį gelį, kuris pro kapšelio odą įšvirkščiamas į sėklinius latakus, kur tiesiogiai blokuoja spermatozoidų judėjimą.

IVD ir silikoninio gelio atveju daugiausia nerimo kelia tai, kad už kištuko (ar implanto) susidaro spaudimas, kuris teoriškai gali pažeisti spermos gamybos rezervuarus sėklidėse.

Kinų mokslininkai tobulina kilpos pavidalo sėklinių latakų kištuką, kuris praleidžia mažą spermatozoidų kiekį, kurio nepakaktų nėštumui sukelti, tačiau galėtų išspręsti minėto spaudimo problemą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją