„Darant prielaidą, kad kaip ir Žemėje, taip ir kitose planetose susiformuoti intelektualiai būtybei reikia 5 mlrd. metų, tai mūsų galaktikoje turėtų būti bent kelios dešimtys aktyvių civilizacijų. Mūsų idėja remiasi evoliucija kosminiu lygmeniu“, – tvirtina tyrimo vadovas, Notingemo universiteto astrofizikos profesorius Christopheris Conselicas.

Tyrėjai tvirtina, kad atsižvelgiant į jų iškeltas prielaidas, Paukščių Tako galaktikoje rastume nemažai technologiškai pažangių civilizacijų.

„Remdamiesi griežtais kriterijais nustatėme, kad mūsų galaktikoje turėtų būti maždaug 36 aktyvios civilizacijos“, – teigia tyrimo bendraautorius bei Notingemo universiteto docentas Tomas Wesbis.

„Remiantis naujausiais turimais duomenimis, galime geriau apibrėžti esamas prielaidas ir mūsų tyrimas leido atlikti tikslų mūsų galaktikoje esančių civilizacijų įvertinimą“, – tvirtina T. Westbis.

Tyrimo išvados skamba labai intriguojančiai, tačiau yra viena kliūtis: norint įsitikinti, ar taip iš tikrųjų yra – iki kitos civilizacijos tektų keliauti maždaug 17 000 šviesmečių. Be to, tos nežemiškos civilizacijos, dėl kokios nors priežasties, jau gali būti ir mirusios.

Bet kuriuo atveju, jas atradus – gautume labai daug naudingos informacijos.

„Jei sugebėtume nustatyti, kad protingų civilizacijų egzistavimas yra įprastas dalykas, tai reikštų, jog ir mūsų civilizacija gyvuos gerokai ilgiau nei kelis ateinančius šimtmečius. O jei pastebėtume, kad mūsų galaktikoje nėra aktyvių protingų civilizacijų, tai yra blogas ženklas mūsų egzistencijai ilguoju laikotarpiu. Ieškodami nežemiškos intelektualios gyvybės – net jei galiausiai ir nieko nerastume – atrasime savo ateitį ir likimą“, – tvirtina tyrimo vadovas, astrofizikos profesorius Ch. Conselicas.

Plačiau su tyrimo rezultatais gali susipažinti moksliniame žurnale „The Astrophysical Journal“.