Iki šiol, įskaitant ir Lietuvoje, „artimas kontaktas“ buvo traktuojamas netrumpesnis nei 15 minučių kontaktas su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu. Tačiau dabar CDC teigia, kad net ir trumpas kontaktas su sergančiuoju gali užkrėsti. CDC numato, kad dabar „artimas kontaktas“ yra tada, kai asmuo su sergančiuoju asmeniu per 24 valandas bendrai kartu praleidžia 15 minučių, rašo livescience.com.

Toje pačioje CDC ataskaitoje aprašomas atvejis, kaip kalėjimo darbuotojas susirgo COVID-19 po kontaktų su užkrėstais kaliniais – nors niekada nebuvo šalia užkrėstų žmonių ilgiau nei minutę. Užsikrėtę asmenys buvo besimptomiai. Kontaktai įvyko liepos 28 d., kai šeši kaliniai iš valstybinės įstaigos buvo perkelti į Vermonto kalėjimą, sakoma pranešime, paskelbtame CDC žurnale „Morbidity and Mortality Weekly Report“.

Kaliniai sirgo besimptome COVID-19 forma, tačiau atvykus į kalėjimą, jiems buvo atliktas COVID-19 testas. Testo rezultatų kaliniai laukė atskiroje patalpoje, vėliau paaiškėjo, kad jie visi serga.

Nors vėliau paaiškėjo, kad visi kaliniai serga COVID-19, kalėjimo darbuotojui nereikėjo saviizoliuotis, mat jis kartu su kaliniais neišbuvo numatyto laiko periodo, kuomet jau yra „artimas kontaktas“. Kitaip pasakius – darbuotojas su kaliniais vienoje patalpoje neišbuvo 15 minučių iš eilės. Tad savo darbą jis tęsė kaip įprasta.

Rugpjūčio 4 dieną būdamas darbe darbuotojas prarado kvapo ir skonio pojūtį, jam prasidėjo sloga, kosulys, dusulys bei kiti COVID-19 būdingi simptomai. Rugpjūčio 5 dieną darbuotojui buvo atliktas COVID-19 testas, kurio atsakymas – teigiamas.

Nuo jų užsikrėtęs kalėjimo darbuotojas raportavo, kad neturėjo jokių artimų kontaktų už darbo ribų, taip pat nebuvo išvykęs iš valstijos. Tuo metu Vermonto valstijoje COVID-19 bendruomenėse plito labai vangiai.

Atsakingi asmenys peržiūrėjo filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti trumpi darbuotojo ir kalinių kontaktai liepos 28 dieną. Žurnale raportuojama, kad darbuotojas su kaliniais turėjo 22 trumpus kontaktus su sergančiaisiais (iki 1 minutės, bendras kontakto laikas 17 minučių). Taip pat darbuotojas dėvėjo apsauginę kaukę ir akinius, nors kaliniai ne visad buvo su kaukėmis. Tačiau to užteko, kad darbuotojas užsikrėstų.

Būtent dėl šio atvejo CDC pripažino, kad yra tikimybė, jog virusu asmuo užsikrės ir per trumpesnį nei 15 minučių kontaktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)