Amerikos kosmoso tyrimų agentūros inžinieriai analizuoja cilindro formos plokštę, kuri sveria apie 0,91 kg ir kovo 8 d. popietę perskrodė namą, rašo „The Guardian“.

„Buvo didžiulis garsas. Jis [metalo gabalas] beveik pataikė į mano sūnų. Jis buvo už dviejų kambarių ir viską girdėjo“, – „WINK News“ pasakojo namo savininkas Alejandro Otero. „Kažkas prasiveržė pro namą ir tada padarė didelę skylę grindyse ir lubose“.

A. Otero sakė, kad tuo metu, kai objektas smogė, jis buvo išvykęs atostogauti.

Moksliniame žurnale „Ars Technica“ rašoma, kad labiausiai tikėtina, jog metalo gabalas yra TKS dalis. Jame pažymima, kad JAV kosmoso vadovybė užfiksavo, jog kosminė nuolauža virš Meksikos įlankos, judėdama pietvakarių Floridos link, tą pačią dieną 14.29 val. įskriejo į Žemės atmosferą, t. y. likus vos penkioms minutėms iki to laiko, kai A. Otero namų apsaugos kamera užfiksavo smūgio garsą.

„Ji [nuolauža] buvo cilindro formos, o pagal viršūnės formą galima spręsti, kad ji keliavo šia kryptimi per atmosferą“, – sakė A. Otero.

NASA atstovas spaudai Joshas Finchas „Ars Technica“ sakė, kad analizė atliekama „kuo greičiau, kad būtų nustatyta jo kilmė“, nors kai kurie kosmoso ekspertai mano, kad atsakymą jau žino.

2021 m. kovą TKS buvo išmestas 2,9 tonos sveriantis padėklas, naudotas akumuliatoriui atnaujinti. Tai buvo didžiausias pagal masę objektas, kada nors išmestas iš kosminės stoties, tuomet sakė NASA.

Planuota, kad jis „nekontroliuojamai sugrįš“ kažkur tarp kovo 7 ir 9 d. Harvardo-Smitsono astronomijos instituto astronomas Jonathanas McDowellas paskelbė platformoje „X“ ir pridūrė, kad „sugrįžęs jis visiškai nesudegs“.

„Tikėtina, kad į Žemės paviršių pateks apie pusę tonos fragmentų“, – rašė J. McDowellas.

A. Otero pakomentavo J. McDowello pranešimą, pateikdamas apgadinimų nuotraukas. Dabar jis nori sužinoti, kas sumokės už jo namui padarytą žalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją