Skaičiuojama, kad asteroidas, kodiniu pavadinimu 418135 (2008 AG33) yra iki 350-780 metrų skersmens, tai reiškia, kad vidutinis jo skersmuo yra maždaug du kartus didesnis nei Vilniaus televizijos bokšto aukštis. Asteroidas pro Žemę praskries 37,400 km/val. greičiu. Laimei, šis kosminis akmuo jokio pavojaus Žemei nekelia.

Gali pasirodyti, kad 3,2 mln. kilometrų atstumas yra didelis, tačiau kosminiais masteliais tai vis dėlto nėra daug.

NASA informuoja, kad bet kokie kosminiai objektai, skriejantys arčiau nei 193 mln. km yra įtraukti į artimų Žemei objektų sąrašą. Tuo pačiu bet kokie greitai skriejantys objektai, priartėję arčiau nei 7,5 mln. km yra įtraukti į „potencialiai pavojingų“ objektų sąrašą. Tokie objektai yra nuolatos stebimi dėl galimo skriejimo trajektorijos pokyčio ir galimo susidūrimo su Žeme.

Asteroidas

Šis asteroidas pirmą kartą aptiktas 2008 metų sausio 12 dieną JAV, Arizonoje esančioje „Mt. Lemmon SkyCenter“ observatorijoje. Paskutinį kartą asteroidas pro Žemę prašvilpė 2015-ųjų kovo 1 dieną. Skaičiuojama, kad šis asteroidas savo orbitą apskrieja per maždaug 7 metus. Kitas jo priartėjimas prie Žemės numatomas 2029-ųjų gegužės 25 dieną.

Ketvirtadienį praskriesiantis asteroidas – ne pats didžiausias, kuris priartės prie Žemės per keletą artimiausių savaičių. Skaičiuojama, kad kitas kosminis akmuo, kodiniu pavadinimu 467460 (2006 JF42) kirs Žemės orbitą jau gegužės 9 dieną. Jo skersmuo siekia nuo 380 iki 860 metrų. Tiesa, jis praskries kiek toliau nuo Žemės – apie 5,7 mln. km atstumu.

Šie intensyvūs kosminių kūnų stebėjimai vykdomi tam, kad būtų galima kuo operatyviau nustatyti Žemei pavojintus objektus. NASA jau pradėjo kosminę programą DART, kurios metu bus mėginama pakeisti asteroido Dimorfo (Dimorphos) skriejimo trajektoriją.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)