Asteroidas Nereus pro Žemę praskries maždaug 3,86 mln. km atstumu. Tai reiškia, kad bus maždaug 10 kartų toliau negu Mėnulis yra nutolęs nuo Žemės. Gali pasirodyti, kad tai – didžiulis atstumas, tačiau vertinant kosmoso matavimo vienetais, tai yra labai arti.

NASA informuoja, kad bet koks dangaus kūnas, skriejantis iki 193 mln. kilometrų atstumu nuo Žemės yra artimas objektas, o bet koks greitai judantis ir arčiau nei 7,5 mln. km pro Žemę praskriejantis objektas laikomas potencialiai pavojingu. Vis tik NASA mokslininkai skaičiuoja, kad nors asteroidas praskries arti Žemės, susidūrimo tikimybė yra itin menka ir realaus pavojaus nėra.

Žemės orbitos link skrieja potencialiai pavojingas asteroidas Nereus. NASA nuotr.

Nereus asteroidas pirmą kartą aptiktas 1982 metais. Savo orbitą asteroidas apskrieja per 664 dienas ir prie Žemės priartėja kas maždaug 10 metų. Kadangi šis asteroidas yra palyginus dažnas svečias mūsų regione Saulės sistemoje, NASA ir Japonijos kosmoso agentūra JAXA buvo nusprendusi net gi paimti šio asteroido uolienų pavyzdžių, naudojant JAXA priklausantį Hayabusa erdvėlaivė, tačiau vėliau šios kosmoso tyrimų organizacijos nusprendė tokiam eksperimentui pasirinkti kitą dangaus kūną – asteroidą 25143 Itokawa.

Žemės orbitos link skrieja potencialiai pavojingas asteroidas Nereus. NASA nuotr.

NASA skaičiuoja, kad Nereus kitą kartą prie Žemės priartės 2031 metų kovo 2 dieną, dar kitas priartėjimas numatomas 2050-ųjų laprkritį. Itin artimas Nereus vizitas Žemės orbitoje numatytas 2060-ųjų vasario 14 dieną.

Skaičiuojama, kad itin daug mineralinių uolienų turinčio asteroido nuotolis nuo Žemės sieks vos 1,2 mln. km, t.y. Tik tris kartus toliau nei yra nutolęs Mėnulis.

Žemės orbitos link skrieja potencialiai pavojingas asteroidas Nereus. NASA nuotr.

Asteroidų stebėsenos ir duomenų bazės „Asterank“ duomenimis, Nereus asteroide yra nikelio, geležies ir kobalto sankaupų, kurių vertė yra apie 4,71 mlrd. JAV dolerių. Todėl šis kosminis kūnas yra perspektyvus objektas, kuriuo domisi kosminių uolienų ir mineralų kasyba suinteresuotas verslas.

NASA ramina, kad jei Žemei iškiltų realus susidūrimo su asteroidu pavojus, jau dabar yra kuriamos ir išbandomos technologijos, galinčios pakeisti kosminio kūno skriejimo trajektoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)