1,2 mlrd. JAV dolerių vertės misija OSIRIS-REx buvo paleista 2016-ųjų rugsėjį. Kosminis zondas nuskriejo į netoli Žemės tuo metu buvusį asteroidą Bennu. Tai maždaug 500 metrų skersmens anglies turtinga kosminė uoliena, kurią NASA mokslininkai įvardija kaip Žemei potencialiai pavojingą asteroidą.

Zondas asteoroidą Bennu pasiekė 2018-ųjų gruodį, o 2020-ųjų spalį paėmė grunto mėginius.

Kitų metų gegužę OSIRIS-REx pradėjo ilgą kelionę atgal į Žemę. Šis žygis baigėsi 2023 rugsėjo 24 dieną, kai šiaurinėje Jutos dykumoje su parašiutu nusileido kosminė kapsulė, kurios viduje – asteroido grunto mėginiai, rašo space.com.

Šiuo metu kapsulė su asteroido mėginiais yra NASA Džonsono kosmoso centre Hiustone. Vėliau Bennu grunto pavyzdžius dar daugelį metų tyrinės mokslininkai iš viso pasaulio, ieškodami intriguojančių užuominų apie Saulės sistemos pradžią ir apie tai, kaip Žemėje prasidėjo gyvybė.

Kaip ir kiti asteroidai, Bennu yra ankstyvosios Saulės sistemos reliktas. Kadangi dabartinė jo cheminė sudėtis ir mineralogija beveik nepakito nuo to laiko, kai jis susiformavo maždaug prieš 4,5 mlrd. metų, jame galima rasti užuominų apie uolinių planetų, tokių kaip Žemė, kilmę ir vystymąsi, o galbūt net apie gyvybės raidą.

Misijos OSIRIS REx komandos nariai jau pradėjo analizuoti dalį asteroido medžiagos. Jie atskleis kai kuriuos pirmuosius rezultatus tiesioginės transliacijos metu, sakė NASA pareigūnai. Numatoma transliacijos pradžia spalio 11 dieną 18:00 Lietuvos laiku (11:00 a.m. EDT).

Misijos komanda teigė, kad OSIRIS-REx mėginių ėmimo metu paimta apie 250 gramų Bennu grunto, tačiau tai buvo tik preliminarus įvertinimas prieš nusileidimą.

Po to, kai praėjusį mėnesį Jutoje nusileido tik OSIRIS-REx grįžtamoji kapsulė, didesnis misijos erdvėlaivis praskrido pro Žemę pakeliui į kitą asteroidą – Apofį. Planuojama, kad 2029 m. zondas pasieks Apofį ir nuodugniai jį ištirs vykdydamas pratęstą misiją, pavadintą OSIRIS-APEX.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją