Lapkričio 25 dieną NASA dirbtinis Žemės palydovas „Ionospheric Connection Explorer“ (ICON) prarado ryšį su antžeminėmis sistemomis. Nuo to laiko misijos komandai jau kelias savaites nepavyksta susisiekti su kosminiu aparatu. Apie tai NASA pranešė gruodžio 7 dieną, trečiadienį.

„Šiuo metu komanda vis dar stengiasi užmegzti ryšį. Bendradarbiaudami su Gynybos departamento kosmoso stebėjimo tinklu, gavome patvirtinimą, kad ICON liko nepažeistas“, – pranešė NASA pareigūnai.

Palydovo ICON įrangoje yra sumontuotas taip vadinamas „komandų praradimo laikmatis“, skirtas restartuoti erdvėlaivį, jei jis aštuonias dienas nesusisiekia su antžemine kontrolės stotimi. Vis dėlto, įtarimų NASA mokslininkams sukėlė tai, kad po pirmadienį (gruodžio 5 d.) atlikto perkrovimo erdvėlaivis vis dar neužmezga ryšio.

Antžeminės ryšio stotys prarado kontaktą su ICON misijos palydovu.

2019-ųjų spalį paleistas ICON palydovas tiria ir renka Žemės jonosferos duomenis, kurių kiti kosminiai aparatai anksčiau neieškojo. Jonosfera – Žemės atmosferos sluoksnis, besidriekiantis maždaug 80-640 kilometrų virš mūsų planetos paviršiaus. Šiame atmosferos sluoksnyje aplinka nuolat kinta dėl Saulės spinduliuotės poveikio, o tokie svyravimai gali turėti įtakos ryšių technologijoms.

2021 metų gruodį ICON baigė savo pagrindinę misiją ir iki šiol veikė pratęstos misijos režimu.

Kol kas NASA tiria gedimo aplinkybes ir ieško, kas sukėlė ryšio sutrikimus. „Problemos tikėtinos avionikos arba radijo dažnių ryšio posistemėse“, – paaiškin NASA.

Vis dėlto, nėra aišku, ar pavyks erdvėlaivį perkrauti taip, kad ryšys kada nors būtų užmegztas. „Šio metu NASA specialistų komanda negali nustatyti palydovo būklės – prarastas ryšys gali reikšti sistemos gedimą“, – pranešė NASA.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)