Per Didžiosios Britanijos asociacijos mokslo šventę, vykstančią Škotijos Glazgo mieste Dr.Duncanas Steelas iš Selfordo universiteto šiaurės vakarų Anglijoje pareiškė, kad atėjo laikas pasaulio valstybėms apsispręsti ir rimtai pagalvoti, kaip reikėtų elgtis, jei Žemei grėstų panašus pavojus kaip garsiajame filme "Deep Impact", kuriame didžiulis kūnas skriejo į mūsų planetos pusę.

Beje, prieš 65 milijonus metų į dabartinės Meksikos teritoriją smogė asteroidas, dėl kurio, kai kurių mokslininkų nuomone, išnyko dinozaurai. Anot D.Steelo, žmonės turi būti pasiruošę sutikti tokią katastrofą ir ją nukreipti šalin. Gyvybiškai svarbu išgelbėti žmoniją nuo asteroidų žudikų.

Tikimybė, kad didelis (apie kilometro skersmens asteroidas) kris į Žemę, yra vienas atvejis iš šimto tūkstančių. Tačiau net 50 metrų skersmens "akmuo" sulygintų su žemės paviršiumi didmiestį, sakė D.Steelas.

Jis teigia, jog vienintelis būdas išvengti tokio pavojaus būtų branduolinis sprogimas tam tikrame nuotolyje nuo asteroido. Jei raketa būtų taikomasi į patį objektą, šis tik subyrėtų į mažesnius gabalus, kurių grėsmė Žemei būtų dar didesnė problema žmonijai.

Jungtinės Amerikos Valstijos, Prancūzija, Vokietija ir Japonija yra sukūrusios programas, pagal kurias stebimi dangaus kūnai, kurių orbitos eina netoli Žemės ir kurie gali kada nors smogti į ją. Galvojama, kaip reikėtų elgtis, jei taip atsitiktų.

Tačiau šios programos stebi gana didelius objektus, o iš kitų, pavyzdžiui, JAV stebi tik apie pusę mažesnių už puskilometrį objektų ir tik vieną procentą dar mažesnių kūnų.