Tokias išvadas padarė mokslininkai. Pavyzdžiui, iš pradžių jaunas žmogus gali netoleruoti melo, tačiau bėgant metams asmuo nustoja melą vertinti kaip nusikalstamą veiklą, skelbia „The Times of India“.

Čikagos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai suteikė daugiau informacijos apie šį fenomeną. Ekspertai teigia, kad smegenys reaguoja į žmogaus moralę.

Taigi mokslininkai susidomėjo, kaip vaikai, dar nelankantys mokyklos, ir suaugę žmonės vertina nusikaltimą, įvykdytą netyčia arba tyčia.

Kaip teigia tyrimo iniciatorius Jeanas Deseti‘s, suaugusieji mažiau nei vaikai buvo įsitikinę, kad nusikaltėlį, kuris, tarkim, sumušė žmogų, reikia nubausti.

Suaugusieji nusikaltimo esmės visiškai neįžvelgė situacijoje, kai nusikalstama veikla buvo atlikta per atsitiktinumą.

Viso savo reakcija į nusikaltimą pasidalijo 127 savanoriai, kurių amžius – nuo 4 iki 36 metų. Jiems buvo demonstruojami trumpi vaizdo filmukai.

Rodant vaizdus, tuo pačiu savanoriams buvo atliekama magnetinio rezonanso tomografija. Mokslininkai taip pat stebėjo, kaip į vaizdo medžiagą reaguoja skirtingo amžiaus žmonių akys – ar jos išsiplečia ar susitraukia.

Viso buvo parodyti 96 trumpi filmukai – juose buvo vaizduojama neteisybė ir nepriimtinas elgesys.

Akių padėties analizės rezultatai parodė: visi be išimties eksperimente dalyvavę savanoriai daugiau dėmesio skyrė apgadintiems daiktams ar nukentėjusiems žmonėms, o ne nusikaltėliams.

Tačiau pagal žiūrovo amžių žiūrint filmukus kito konkrečių smegenų dalių veiklos suaktyvėjimas.

Mažų vaikų smegenyse labiau suaktyvėjo smegenų dalis, atsakinga už emocinį atsaką į socialinius įvykius. Suaugusiųjų smegenyse žiūrint filmukus suaktyvėjo dorsolateralinė ir ventromedialinė prefrontalinė smegenų žievė. Šios smegenų zonos leidžia pagalvoti apie konkrečios veiklos rezultatų vertinimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją