Tai pirmasis tokio formato renginys Lietuvoje, kurį organizavo Lietuvos mokslo tarybos Nacionalinių kontaktinių asmenų (LMT NCP) grupė, subūręs Lietuvos mokslo įstaigų, verslo įmonių ir valdžios institucijų atstovus, besidominčius didžiausia bendrąja Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų programa EH.

Partnerystės ryšių ir ilgalaikio bendradarbiavimo svarba mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje, paraiškų teikimo EH programai iššūkiai ir galimi problemų sprendimo būdai, sėkmės istorijos – šios ir kitos temos sulaukė didelio dalyvių susidomėjimo ir diskusijų.

Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ (EH) forumas. LMT nuotr.

Forumą atidaręs ir virtualiai sveikinęs LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius džiaugėsi, kad dėka vis aktyvesnio Lietuvos pareiškėjų dalyvavimo, EH programa tampa vis labiau atpažįstama ir žinoma.

„Džiugu, jog dalyvavimas EH programos projektuose didina mūsų šalies mokslininkų, tyrėjų ir novatorių žinomumą bei pripažinimą tarptautinėje mokslo erdvėje. Ši programa yra didelis stimulas ir paskata visiems prisidėti prie mūsų šalies socialinio, ekonominio, kultūrinio, sveikatos, socialinių inovacijų ir kitų visuomeninių sričių augimo“, – akcentavo G. Valinčius.

Sveikindamas forumo dalyvius, Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius pažymėjo, jog EH programa yra ambicingiausia Europos programa, skatinanti teigiamus pokyčius.

Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ (EH) forumas. LMT nuotr.

„Per pastarąjį dešimtmetį daugiau nei 85 tūkst. mokslininkų bei 12 Nobelio premijos laureatų jau pasinaudojo EH programos finansavimu, nes ši programa iš tiesų rūpinasi tuo, kas yra horizonte, taip pat žmonijos saugumu, progresu“, – pažymėjo V. Sinkevičius.

Lietuva, anot V. Sinkevičiaus, turi išties daug potencialo, todėl svarbu ties tuo ir susitelkti. Mokslas ir tyrimai yra didžiausi pagalbininkai, siekiant globalių ir visuomeninių iššūkių sprendimo.

Forume dalyvavusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) Studijų, mokslo ir technologijų departamento Technologijų ir inovacijų skyriaus patarėja Aistė Vilkanauskytė pažymėjo, jog ŠMSM inicijuotos EH programos akceleravimo priemonės mokslininkams, tyrėjams ir verslo įmonėms sudaro palankias sąlygas kryptingai siekti rezultatų, stiprinti paraiškų kokybę, prisidėti prie Lietuvos mokslo tarptautiškumo ir konkurencingumo didinimo.

Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ (EH) forumas. LMT nuotr.

EH programa jau įgalino išpildyti ne vieną drąsų ir inovatyvų sumanymą. Lietuvos įmonės UAB „Genomika“ komandos atstovas Lukas Žemaitis pasidalijo svarbiu inovacijų kelionės etapu – dalyvavimo Europos inovacijų tarybos programoje „EIC Pathfinder“ patirtimi. L. Žemaitis pasakojo, jog įmonė norėjo augti, kurti ir vystyti genetikos sritį Lietuvoje, tačiau tam buvo itin svarbus finansavimas.

„Itin didelę šios programos naudą matome per suteiktą galimybę gauti finansavimą tam, kad spręstume sudėtingas mokslines problemas, taip pat, dalyvaudami programoje, turėjome išskirtinę progą kartu su elitiniais šios srities mokslininkais kartu ieškoti sprendimų“, – pažymėjo L. Žemaitis.

Forumo dalyviai sutarė, jog dalyvavimas EH programoje gali būti lemiamas žingsnis į ateities inovacijas, o drąsios idėjos ir užsidegimas gali lemti sėkmę tarptautinėje mokslo ir inovacijų erdvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją