Taip pat nenustebkite mėgstamoje parduotuvėje pamatę su mieguistais, lėtapėdžiais, tačiau mielai atrodančiais gyvūnais susijusių prekių.

Tačiau tinginiais žavisi ne tik memų kūrėjai. Šiuos padarėlius dievina ir mokslininkai. Zoologė Lucy Cooke pasakojo apie tinginius didelio populiarumo susilaukusioje „TED Talks“ paskaitoje. Šie žinduoliai yra jos „mūzos“. L. Cooke mano, kad jie pernelyg dažnai yra neteisingai suprantami.

Zoologė nagrinėjo nepelnyto šaipymosi iš tinginių atsiradimą ir apžvelgė šiuos gyvūnus iš mokslinės pusės. Tinginiai yra viena labiausiai paplitusių ir sėkmingai gyvuojančių rūšių Pietų Amerikos atogrąžų miškuose, o jų neva nerangūs kūnai iš tikrųjų atspindi evoliucijos triumfą.

Tinginiai evoliucionavo ir prisitaikė išgyventi ėsdami labai nedaug itin nekaloringo maisto. Jie turi ir kitų pranašumų: gerai plaukia, puikiai laipioja medžiais ir geba išgyventi neretai mirtinai pavojingoje atogrąžų miškų ekosistemoje.

Dėl šių priežasčių mokslininkus, tokius kaip L. Cooke, nepaprastai domina, ką tinginių organizmas gali papasakoti apie gyvūnų evoliuciją ir kaip gali atrodyti sėkmingas prisitaikymas prie aplinkos sąlygų.
Pasitelkusi humorą ir daug vaizdinės medžiagos, zoologė įtaigiai parodė, kodėl tinginiai yra verti visų dėmesio. L. Cooke šališkumas aiškus – ji yra išleidusi knygų apie tinginius ir net vadovauja Tinginių pripažinimo bendruomenei.

Tačiau jos entuziazmas yra užkrečiamas. Mokslininkė priminė, ko gero, begalinį kiekvienos rūšies evoliucijos potencialą ir nuodugniau panagrinėjo gyvūnus, kuriuos mes dažniausiai atsimename tik kurdami memus ir atributiką. Norite pažvelgti į tinginius kitomis akimis? Paskaitos vaizdo įrašą žiūrėkite adresu bit.ly/TEDsloths.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)