Apie sekso robotus dažniausiai kalbama kaip apie labai brangius ir pažangius sekso žaislus. Tačiau mokslininkai mano, kad jie gali padėti spręsti visuomenės problemas. Ypač vienišumą – problemą, kurią COVID-19 pandemija tik dar labiau išryškino.

Tikėtina, esate pakankamai sveikas ir bent jau santykinai jaunas žmogus. Bet, tikriausiai, ir jūs kartais jaučiatės vienišas. Tačiau ar galite įsivaizduoti, kaip jaustumėtės, jei gyventumėte visiškai vienas? O jei dar nebūtumėte visiškai sveikas, jums būtų sunku judėti, o technologijos jums atrodytų svetimos ir per daug sudėtingos? Taip gyvena milijonai šios planetos gyventojų.

Kompiuteriai ir telefonai padeda sumažinti vienišumo jausmą, tačiau patys vyriausi žmonės dažnai jų nesupranta arba tiesiog nenori jais naudotis. Ir jie yra beprotiškai vieniši, o ši būklė kenkia ne tik psichinei, bet ir fizinei sveikatai. Juk vaikai ir anūkai tikrai nesuteikia viso žmogui reikalingo kontakto. Ar nebūtų geriau, jei šie žmonės būtų laimingesni, net jei ta laimė būtų susijusi su, sakykime, žmogaus imitacija?

Būtent dėl to biotechnikė N. Jecker siūlo sukurti specialiai neįgaliesiems ir vyresniems žmonėms skirtą sekso robotą. Tiesą sakant, toks apibūdinimas net nėra labai tikslus, nes seksas būtų tik viena iš tokio roboto funkcijų – dažnai ji net nebūtų pagrindinė. Toks robotas-kompanionas palaikytų pokalbį, laikytų žmogų už rankos, pasisveikintų ryte, o gal net ir pažadintų nustatytu metu.

„Taip paremtume žmogaus orumą ir padėtume žmonėms, kurių seksualumas yra sunaikintas negalios ar izoliacijos“, – aiškino mokslininkė.

Robotai šiuo atveju turi pranašumų prieš žmones. Jei pripažinsime faktą, kad vyresni ir neįgalūs žmonės irgi nori fizinio artumo ir mes turime padėti jį gauti, greitai suprasime, kad išeičių nėra daug. Robotas padeda išsaugoti žmogaus orumą ir nepriklausomybę. Žmogus gali tenkinti savo poreikius (ne tik seksualinius) nekęsdamas kitų paniekos ar į nepatogią padėtį nestatydamas jam padedančių žmonių.

Sunku prognozuoti, ar tokie robotai tiktų vienišiems neįgaliems ir pagyvenusiems žmonėms – gali būti, kad ši idėja daugybei jų būtų atstumianti. Tačiau dar labiau tikėtina tai, kad tam prieštarautų tie, kuriems tokių robotų nereikia apskritai – stiprūs, sveiki ir aktyvų socialinį gyvenimą palaikantys žmonės, manantys, kad tai yra nereikalinga ar net pavojinga nesąmonė.