Profesorius Gregory S.Bernsas iš Emorio universiteto kartu su kolegomis atliko eksperimentą, kurio metu 32 savanoriai turėjo pritarti arba nepritarti virtinei tvirtinimų, pasirodančių kompiuterio ekrane.

Tuo metu jų smegenų veikla buvo tiriama magnetinio rezonanso tomografu.
Kai kurie tvirtinimai buvo neutralūs (pvz., „Jūs geriate arbatą“), o kiti buvo susiję su žmogaus įsitikinimais („Jūs palaikote netradicinės orientacijos asmenų teisę tuoktis“, „Jūs esate abortų draudimo šalininkas“, ir pan.).

Pasibaigus pirmajam eksperimento etapui, savanoriams buvo siūloma atsisakyti savo įsitikinimų. Atsižvelgiant į klausimo aštrumą, jiems už tai buvo siūloma iki 100 dolerių (266 litų). Taip mokslininkai tikrino, ar stipriai žmogus laikosi savo principų. Jei tyrimo dalyviai atsisakydavo pinigų, tie įsitikinimai patekdavo į „šventųjų“ sąrašą.

Ekspertai atskirai tikrino, kokios smegenų zonos buvo aktyvios, kai žmogus atsisakydavo imti pinigus. Dėmesio centre atsidūrė kairioji smilkininės - momens skilties dalis (atsakinga už moralinį veiksmų vertinimą) ir kairiojo pusrutulio smegenų žievės dalis (kontroliuojanti dėmesį ir discipliną).

Šių dalių aktyvumas buvo itin didelis tų tyrimo dalyvių smegenyse, kurie priklausė tam tikroms grupėms – tikinčiųjų bendruomenei, sporto klubams ar muzikos grupės gerbėjų ratui.

Jei žmogus vis dėlto rinkosi pinigus, aktyvumas buvo stebimas tose zonose, kurios siejamos su laukimu ir atlygio gavimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją