Iki šiol tą padaryti buvo sudėtinga dėl nepakankamai gerų žvaigždžių cheminės sudėties duomenų ir netikslaus amžiaus nustatymo. Dabar, naudodami aukštos raiškos spektrus ir Gaia kosminės observatorijos duomenis apie žvaigždžių nuotolius, astronomai aptiko keturias žvaigždes, kurios, tikėtina, yra Saulės seserys. Šios žvaigždės atrinktos iš 17000 žvaigždžių, kurių spektrai išmatuoti AMBRE projekto, skirto artimų Saulei žvaigždžių analizei, metu.

Parinkę 55 žvaigždes, kuriose bendras už helį sunkesnių cheminių elementų kiekis labai panašus į Saulės, astronomai nustatė šių žvaigždžių amžius ir pavienių elementų gausas, taip sumažindami imtį iki keturių žvaigždžių. Dviem iš jų pavyko išmatuoti ir dviejų anglies izotopų – elemento atmainų, besiskiriančių tik neutronų skaičiumi branduolyje – santykinę gausą. Vienoje žvaigždėje ji visiškai atitiko Saulės vertę. Taigi HD186302 yra šiuo metu labiausiai tikėtina Saulės dvynė.

Ši žvaigždė yra šiek tiek vėsesnė už Saulę, o ją nuo mūsų skiria 56 parsekai – nelabai didelis atstumas, lyginant su Galaktikos gabaritais. Šio tyrimo nauda yra ne tik Saulės dvynės atradimas, bet ir parodymas, kad cheminių elementų izotopų santykinės gausos matavimas padeda geriau klasifikuoti žvaigždes, nei vien cheminių elementų gausa irba amžius.

Tyrimo rezultatai arXiv.