Savo produktus Lietuvos Junior Achievement moksleivių bendrovių mugėje parodos lankytojams siūlę moksleiviai stebino technologiniais sugebėjimais: dalis komandų pačios suprogramavo išmanius prietaisus ar sukūrė mobilias aplikacijas pastebėję smulkutę nišą plačioje aplikacijų rinkoje, teigia organizatoriai.

Lempos, padedančios kurti ryšį tarp draugų ar mylimųjų

Keturios merginos iš Vilniaus licėjaus sukūrė bendrovę „LampIT“, užsiimančią draugystės lempų gamyba.

„Vieną lempą palietus užsidega kita – nesvarbu kokiu atstumu viena nuo kitos jos būtų, – pasakoja viena iš komandos narių Emilė Sadauninkaitė. – Tokios lempos tinka žmonėms, kurie nori palaikyti šiltus ryšius: tai gali būti mylimieji, draugai, mama ir dukra – bet kokie du žmonės. Kai tavo lempa užsidega, supranti, kad kažkas apie tave pagalvojo, tavęs ilgisi. Tai yra įdomiau, originaliau, nei rašyti žinutes.“

„Savotiškai šis produktas saugo nuo įnikimo į internetą. Kai užsidega lempa, žinau, kad kitas žmogus jau pasiruošęs pabendrauti, galime susirašyti ar susiskambinti, užuot tikrinę telefoną kas kelias minutes“, – pridūrė kita komandos narė, Saulė Vaikėnaitė.

Lempos turi medienos apdailą, o viršuje – valdiklį, kurį reikia paliesti. Už techninę produkto dalį atsakinga komandos narė Greta Duko pripažino, kad pirmosios lempos pagamintos su brangiais valdikliais. Šiuo metu dirbama, kad lempos įrangą būtų galima pakeisti mikrokompiuteriu. Šiam prietaisui reikėtų daugiau programavimo, tačiau tuomet lempos atpigtų. Šiuo metu lempų pora kainuoja 50 eurų.

„Ši kaina kol kas yra beveik savikaina. Džiaugiamės, kad žmonės mumis domisi. Vos spėjame aiškinti, kaip šios lempos veikia“, – sakė E.Sadauninkaitė. Komanda „LampIT“ jau sulaukė kvietimų dalyvauti kitose mugėse. Produktą kuria ir komandą taip pat sudaro Vilniaus licėjaus mokinė Erika Vaitkutė, o mokinių bendrovę konsultuoja mokytoja Daiva Strielkūnienė.

Programėlė keliautojams vedžios po dar neatrastas vietas

Kauno KTU gimnazijos moksleiviai sukūrė mobiliąją aplikaciją „Goatrip“ ir mugėje smalsuoliams siūlė netgi šmaikščių lipdukų, padedančių nepamiršti programėlės pavadinimo. Šis pavadinimas iššifravus trumpinį reiškia „greatest of all time trip“, sujungus pirmąsias raides linksmu aplikacijos simboliu tapo ožiukas. Komandos narė Nerida Akulionytė sako, jog padedami šios mobiliosios aplikacijos keliautojai atras turistų mažiau žinomas vietas.

„Siekiame sukurti sąrašą nepopuliarių, tačiau vertų aplankyti vietų. Pavyzdžiui, pažymėti jaukias kavines. Naudodamiesi mūsų programėle tokias netradicines vietas lankytojai gali įvertinti reitingu, gali palikti komentarą, nusifotografuoti. Vietos rekomenduojamos keliautojams pagal įvairius kriterijus, pavyzdžiui, man patinka žinoti, ar toje vietoje pavyks padaryti gražią nuotrauką, ar ten geras apšvietimas“, – apie produktą pasakojo N. Akulionytė.

Jos teigimu, Paryžiaus Eifelio bokštas taip pat būtų šios programėlės lankytinų vietų sąraše, tačiau kažkur prie sąrašo pabaigos. Programėlė verčiau rekomenduotų šviežius kruasanus kepančią kepyklėlę kur nors šalia jo. Mobiliosios aplikacijos vartotojas gali pridėti į sąrašą ir savo mėgstamiausią vietą.

„Programėlė atskleis, kurios vietos tinkamos aplankyti neįgaliesiems – tai rodys speciali piktograma. Identifikuosime vietas, į kurias galima įvažiuoti sėdint vežimėlyje, taip pat, pavyzdžiui, ten yra koks nors audio gidas, kad žmogus, turintis regos negalią, galėtų gauti tą pačią informaciją“, – paaiškino kita mokinių bendrovės narė, Vika Meškauskaitė.

5 komandos nariai patys sukūrė programėlės dizainą ir ją suprogramavo. „Goatrip“ komandą sudaro Vika Meškauskaitė, Nerida Akulionytė, Beatričė Naujokaitė, Benas Bainotas, Ugnė Mickutė ir programuotojas Rokas Kamblevičius. Komandos mokytojas Kristijonas Bartoševičius.

Namuose nėra tvarkos? Galbūt padės programėlė

Kauno „Saulės“ gimnazijos vaikinų komanda sukūrė mobilią aplikaciją „AUK.“, kuri, pasak kūrėjų, turėtų įvesti šiek tiek disciplinos į tėvų ir vaikų santykius. Programėlę turėtų įsidiegti tiek tėvai, tiek vaikai. Joje vaikams skiriamos užduotys – tiek buitinės, tiek namų darbų – ir už jas skiriami taškai. Kuo ilgiau „tempiama guma“ siekiant išvengti skirtos užduoties, tuo mažėja taškų suma, kurią galima uždirbti atlikus užduotį. Ilgainiui galima nusivažiuoti netgi į minusą.

„Ši programėlė įveda tvarką namuose. Vaikai, atlikdami tėvų skirtas užduotis, renka taškus ir artėja link kokio nors norimo tikslo – galbūt pasivažinėjimo kartingais, galbūt – išsvajotos dovanos“, – sako vienas iš komandos narių, Paulius Umbrasas.

„Užduotys gali būti ir namų darbų, ir namų ruošos. Juk būna, kad tėvai ryte paprašo: „Gal galėsi išplauti grindis?“, o vaikams šis prašymas greitai pasimiršta. Mūsų programėlėje vaikas matytų šią užduotį. Jei vaikas darbo neatliktų per dieną – gautų priminimą. O vėliau taškai jau pradeda mažėti (kuo ilgiau laukiama) ir galiausiai galima nuvažiuoti net į minusą“, – sakė kitas komandos narys, Dominykas Pavlovas.

Programėlės dizainą sukūrė patys moksleiviai, o programavimo darbus atlieka startuolis, kurio komandai taip pat reikia praktikos. Mugėje vaikinai demonstravo programėlės demo versiją.
„Ar programėlė bus mokama? Turėsime nemokamą versija, o jei patiks, susimokėti reikės įsigyjant „Premium“ versiją, norint vaikui skirti daugiau užduočių, numatyti daugiau tikslų ir panašiai“, – sakė Paulius Umbrasas.

Penktokų gautus mikrokompiuterius panaudojo prietaisams

Vilniaus licėjaus komanda „Bit by Bit“ sugalvojo, kaip efektyviau panaudoti penktokams šiuo metu nemokamai dalinamus mikrokompiuterius. Jie parduoda rinkinius, prie kurių prijungus šiuos mažus prietaisėlius sukuriami paspirtuko posūkio signalai, termometras arba išmani lempa. Ir šie prietaisai suprojektuoti vos per porą mėnesių, kol veikia ši moksleivių bendrovė.

„Mikrokompiuteriai įgalina visus šiuos prietaisus veikti. Mikrokompiuteriai vadinasi „micro bit“ ir mūsų prekes galite nusipirkti su mikrokompiuteriais ar be jų. Prijungus mikrokompiuterius šie rinkiniai pradeda veikti“, – pasakojo vienas iš komandos narių Manfredas Feiferas.

Jo teigimu, su mikrokompiuteriais galima susikurti įvairius gaminius – bendrovė pardavinėja ne galutinius produktus, o jų rinkinius – kad pirkėjas pats patirtų, kaip sako moksleiviai „konstravimo džiaugsmą“.

„Kai turi daiktą, kurį sukonstravai pats, jis tau mielesnis“, – įsitikinęs M. Feiferas.

Komandą sudaro Povilas Rutkus, Augustas Mirinas, Agnė Ramanavičiūtė, Rokas Bubulis ir Mantas Lašinis. Mokinių bendrovės mokytoja Daiva Strielkūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)