Iš viso lobio vietoje aptikta 4860 sidabrinių monetų keramikiniame puode ir trys sidabrinės lėkštės, pranešama lobių ieškotojų grupėje „DetectieMetal – Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania“.

„Nuostabus jausmas apima aptikus tokį radinį“, – rašė Raoulis Vladas Suta, vienas iš lobį atradusių grupės narių. Pasak jo, toks radinys „yra kiekvieno istorinių objektų ieškotojo entuziasto svajonė“, rašo kronikaonline.ro.

Rumunijoje aptiktas sidabro monetų puodas. Raul Vlad Suta nuotr.

R. V. Suta papasakojo, kad lobį aptiko su dviem bendražygiais. Iš pradžių jie aptiko vieną monetą, vėliau metalo detektorius parodė, kad netoliese jų gali būti daugiau, kol galų gale vyrai atrado visą puodą po žeme. Puodas su monetomis iš viso sveria apie 4,5 kg.

Šios monetos nukaldintos 1500-1550-aisias, valdant Bohemijos, Vengrijos ir Kroatijos karaliui Vladislovui II, rašo livescience.com.

Rumunijoje aptiktas sidabro monetų puodas. Raul Vlad Suta nuotr.

Lobių ieškotojai savo laimikį perdavė Nojorido miesto savivaldybei. Remiantis Rumunijoje galiojančiais įstatymais, kiekvienas, radęs potencialiai vertingų objektų, per 72 valandas nuo atradimo turi pranešti apie tai vietos valdžiai. Kol kas nėra žinoma, kaip ir kodėl toje vietoje atsirado pilnas puodas sidabrinių monetų.

Įstatyme teigiama, kad lobių ieškotojai „turi teisę į 30–45 proc. oficialiai nustatytos lobio vertės“, rašoma Rumunijos interneto svetainėje „Krónika Online“.

Rumunijoje aptiktas sidabro monetų puodas. Raul Vlad Suta nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją